Dudaković odbacuje legitimnost snimaka

Radiosarajevo.ba
Dudaković odbacuje legitimnost snimaka

Povodom snimaka ulaska 5. Korpusa u mjesto Izačić kod Bihaća 9. jula 1994. godine, a koje je objavila Televizija Republike Srpske (RTRS), portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je FTV-u da je istraga u toku, te da Tužilaštvo u ovom trenutku ne želi davati nikakve komentare, pa ni na objavljene snimke. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine posjeduje određene materijale, uključujući i videosnimke koji su predmet istrage.

"Istraga u slučaju Atifa Dudakovića je u toku i mi nećemo da dajemo nikakve komentare. Tužilaštvo ne vodi istragu posredstvom televizijskih snimaka, a mi imamo određene materijale o kojima, u interesu istrage, ne možemo govoriti", rekao je Srni glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin.

Tužilaštvo BiH, navodno, posjeduje snimke na kojima se vidi i čuje kako komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković naređuje ubijanje dvojice zarobljenika, rečeno je Srni u Timu MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina.

Snimke je za FTV komentirao bivši komandant 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković: "Ti snimci su dio propagandnog rata koji se još uvijek vodi i nisu ništa novo. U akciji nisu ubijena dva vojnika već su likvidirana trojica, a dvojica zarobljena. Ta dvojica navodno strijeljanih su Arif Vuković i Senad Šabić i oni sada žive u Bihaću."

Dudaković koji misli da su ovi snimci reakcija na presudu Lukićima, te skoro suđenje Mehuri Selimoviću, piše Oslobođenjey

Protiv Dudakovića su zbog zločina Armije BiH nad Srbima prije tri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer RS Milorad Dodik, ali nije poznato da li je istraga otvorena.

Hamdiju Abdića zvanog Tigar Opštinski sud u Bihaću prije više od 24 mjeseca osudio je na kaznu zatvora od dvije godine za poslijeratno razbojništvo.

Operativcu Mehuri Selimoviću pred Sudom BiH traje postupak za zatvaranje i tjelesno maltretiranje zarobljenika u zatvoru Luke u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću.

Pažnja: Snimci sadrže materijale nepogodne za mlađe i osjetljive osobe

http://www.youtube.com/watch?v=wlmzfJ3E8Zc


rtrs.tv/rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije