'Državni ured Hrvatske mora se izviniti građanima BiH'

Radiosarajevo.ba
'Državni ured Hrvatske mora se izviniti građanima BiH'

Kako se bliži 1. oktobar i vrijeme popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, prvog u našoj zemlji nakon 22 godine, kampanje kojima se građanstvu sugeriše kako treba da se izjasni sve su učestalije i – neprimjerenije.

Nakon videa o Bošnjacima, jutrošnje iznenađenje stiglo je iz Hrvatske, preciznije iz njihovog Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Kako je uočio i objavio Tportal.hr, navedeni ured pozvao je Hrvate iz BiH da se izjasne kao Hrvati i katolici koji govore hrvatskim jezikom.

Naime, osim praktičnih savjeta kako dati ime i prezime te jedinstveni matični broj, Ured je dao i precizne naputke kako se izjasniti: „Posebno je važno da se pri popisu u tiskanici (P-1) jasno i pojedinačno izjasnite da ste: po nacionalnosti Hrvat (pitanje broj 24.), po vjeroispovijesti katolik (pitanje broj 25.) i da govorite hrvatskim jezikom (pitanje broj 26.).“

Naputak sklonjen

„S obzirom na to da se radi o vrlo važnom događaju o čijim rezultatima će zasigurno ovisiti i budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske poziva sve Hrvate podrijetlom iz BiH, a koji trenutačno žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu diljem svijeta da se odazovu spomenutom Popisu. Sudjelovanje u Popisu je moralna, građanska i domoljubna obveza! Sudjelovanjem u Popisu dajete velik doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH! Sudjelovanjem u Popisu pokazujete privrženost prema svome narodu i prema Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini!“, nastavlja tekst na web stranici Ureda.

No ipak, nakon jutrošnje, brze reakcije javnosti, sporni tekst je uklonjen, pogledajte novi naputak na njihovoj web stranici.


Prvobitna uputa koja je uklonjena: Klik na sliku za veću rezoluciju

Dodalo da će popis biti „temelj za budući položaj i status hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini', te je naglašeno kako „svi oni koji se trenutačno nalaze u RH odazivanjem na Popis u BiH ne gube nikakva statusna prava te je zajamčena tajnost podataka“.

Prva reakcija stigla je iz hrvatskog Centra za mirovne studije (CMS) koji je rano jutros pozvao spomenuti ured da sa svoje internet stranice makne „popisnu uputu“, ocjenjujući takav naputak grubim napadom na suverenitet BiH. Predstavnici CMS-a, obraćajući se u saopćenju predstojnici Državnog ureda Dariji Krstičević, traže ispriku svim bosanskohercegovačkim građanima.

"Na internet stranicama Državnog ureda kojemu ste Vi na čelu osvanuo je naputak kojim se, pretpostavljamo ispred RH, obraćate dijelu građana Bosne i Hercegovine pozivajući ih da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao Hrvati, katolici te da govore hrvatskim jezikom. Ovaj naputak grubi je napad na suverentitet Bosne i Hercegovine kao i na zdravu pamet građana i građanki Bosne i Hercegovine, kojeg god etničkog identiteta bili", navode iz CMS-a.

Potpuno neprihvatljivo

Potpuno neprihvatljivim ocjenjuju da se ispred državne institucije susjedne zemlje sugerira građanima BiH kako da se izjasne o svom identitetu, vjeroispovjesti i jeziku kojim govore. Izdavanja ovakvih 'naputaka' smatraju grubim zastrašivanjem stanovništva i stvaranjem još veće atmosfere napetosti i straha, koja doprinose "samo daljnjem raspirivanju nacionalizma u BiH koji već više od desetljeća koči razvoj Bosne i Hercegovine".

"Nadalje, ovaj naputak perpetuira nacionalističku politiku izjednačavanja etničke pripadnosti s vjerom i jezikom koja je u potpunosti anakrona, štetna i neprihvatljiva u svakom modernom demokratskom društvu. Ovakvim nacionalističkim ispadima koji neugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina prošlog stoljeća, svjesno ili nesvjesno otežavate budućnost Bosne i Hercegovine. Zbog svega navedenog tražimo da isti naputak odmah maknete s internet stranica te da se ispričate svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine", zaključuju iz CMS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije