Državni službenici spremni na proteste

Radiosarajevo.ba
Državni službenici spremni na proteste

Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH danas je poručio Vijeću ministara BiH da će organizirati masovne proteste, generalni štrajk te upotrijebiti sve zakonom dozvoljene mjere, ukoliko odluči "puniti rupe u budžetu" smanjenjem plaća zaposlenih u institucijama BiH.

Juro Bilić, predsjednik ovog sindikata, kazao je da planirano smanjenje plaća zaposlenih u institucijama BiH od pet posto nema zakonsku osnovu i da je generalni stav Reprezentativnog sindikata da se ni po koju cijenu ne dozvoli smanjenje osnovice za obračun plaće, a time i pripadajućih naknada.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Sarajevu, predsjednik Upravnog odbora Reprezentativnog sindikata Rasim Šećerović kazao je da su državni službenici već dotjerani do minimuma ispod kojega se ne može ići, što pokazuju koeficijenti, a pogotovo kada je riječ o policajcima. Međutim, to, kako je rekao nije sve, jer postoje naznake da je i za drugu polovinu godine predviđeno još jedno smanjenje plaća od pet posto.

"Ovim se zadire u status državnih službenika i policajaca, a i važno je napomenuti da je Vijeće ministara dužno konsultirati sindikat o promjeni bilo koje osnovice za plaće, što sada nije slučaj. Plaće zaposlenih u državnim institucijama su smanjenje 2009., odnosno osnovica je smanjenna sa 535 na 498 KM i trebalo bi tražiti druge uštede u budžetu", rekao je Šećerović.

Dodao je da je shodno Zakonu o plaćama i naknadama osnovica za obračun plaća za fisklanu 2012. trebala da bude 678,30 KM, a ne koja se sada predlaže od 473 KM.

Iz Reprezentativnog sindikata poručuju da se uštede u budžetu mogu ostvariti i "bez diranja plaća" i to kroz ukidanje naknada za rad u komisijama, upravninm i nadzornim odborima, kroz ukidanje poslaničkih paušala, svođenjem službenih putovanja na minimum , smanjenjem upotrebe službenih telefona, kao i smanjenjem troškova reprezentacija, naknada za odvojeni život, pa i stopiranjem prijema novih zaposlenika u svim institucijama i ograničavanjem broja savjetnika u kabinetima ministara i njihovih zamjenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije