Državni službenici prekinuli štrajk

Radiosarajevo.ba
Državni službenici prekinuli štrajk

Štrajk upozorenja Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH danas je završen. Njihov zahtjev o ukidanju odluke Vlade FBiH o smanjenju osnovice za obračun plate sa 330 KM  na 315 KM nije usvojen, ali su zato sa Federalnom vladom postigli sporazum u pet tačaka. Jedna od najvažnijih je ta da se štrajkačima neće umanjiti plata za vrijeme koje su proveli protestujući – radi se o dva sata dnevno.

Prema postignutom sporazumu, Vlada se obavezala da će pripremiti informaciju koja se odnosi na sve uštede u prošloj godini te će je do prve sedmice februara dostaviti Sidndikatu državnih službenika i namještenika na razmatranje.

Zamjenik federalnog premijera i predsjednik pregovaračkog tima Vlade FBiH Desnica Radivojević istakako je danas novinarima u Sarajevu kako u sporazumu stoji i to da će federalne vlasti u ovoj godini pratiti stanje finansijskih pokazatelja te će, u skladu sa uočenim, Sindikatu ponuditi eventualne korekcije.

Radivojević je dodao i to da je pregovarački tim sindikata prihvatio objektivne okolnosti koje su dovele do smanjenja osnovice za obračun plaća.

Vjekoslav Tomas, predsjednik Federalnog koordinacionog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da je došlo do sporazuma sa Vladom, ali je naglasio kako štrajk upozorenja nije odgođen, već je u mirovanju.

„Opcija generalnog štrajka je i dalje moguća, ali sve ovisi o prvoj sedmici februara i aktivnostima koje će Vlada poduzeti, a potom nas izvijestiti o tome“, kazao nam je Tomas.

Nije želio komentirati jučerašnju izjavu federalnog premijera Nermina Nikšića za kojeg je „štrajk proticao neprimjetno“, kao ni saopštenje Udruženje poslodavaca FBiH, čiji čelnik Nihad Imamović postavlja pitanja o moralnosti ovog protesta.

„Naši podaci sa terena govore kako se štrajk proveo u skladu sa planiranim“, rekao nam je Tomas.

Ipak, jedna federalna institucija nije protestvovala, a radi se o Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Ova institucija jedina je od deset federalnih ministarstava koja nije ušla u protest, a njihov Sindikalni odbor argumentovao je odluku mišljenjem da organizovanjem štrajka državnih službenika nisu bila ispoštovana pravila o protestima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije