Državni službenici održali protest: "Mi nismo parlamentarci i ministri"

6
Fena/Radiosarajevo.ba
Državni službenici održali protest: "Mi nismo parlamentarci i ministri"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika održao protest

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u Institucijama Bosne i Hercegovine organizovao je danas pete po redu proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, urušavanja državnih institucija.

Predsjednik sindikata Salih Karčić izjavio je da su posebno nezadovoljni nepotpisivanjem kolektivnog ugovora za državne službenike, što je jedinstven slučaj u čitavoj Evropi.

"Također, protestujemo i zbog neusvajanja budžeta zbog čega smo na privremenom finansiranju već skoro dvije godine, a i pored toga naša primanja su 25 do 40 posto manja od primanja službenika na nižim nivoima vlasti", naveo je Karčić.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Istakao je da se nameće zaključak da se radi o dogovorenom projektu urušavanja državnih institucija.

Karčić je naglasio da zaposleni u državnim institucijama od svojih primanja ne mogu da prežive, zbog čega mnogi moraju da rade po dva posla da bi osigurali egzistenciju.

Podsjetio da se Sindikat obraćao Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH, predsjednicima vladajućih stranaka, OHR-u i stranim ambasadama te da su se svi oglušili na njihove zahtjeve.

Neki od okupljenih nosili su pored zastave BiH i transparent gdje je pisalo: "Mi nismo parlamentarci i ministri".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije