Državna vlast će biti formirana za 7 dana?

Radiosarajevo.ba
Državna vlast će biti formirana za 7 dana?

 

Kako u nedjelju piše više bosanskohercegovačkih medija, čelnici vodećih stranaka u BiH započeli su ponovne razgovore o formiranju državne vlati. Čelnik HDZ-a, dragan Čović je u izjavi za medije potvrdio da se u proteklih nekoliko danasastao sa čelnicim drugih parlamentarnih stranaka, Zlatkom Lagumdžijom (SDP), Miloradom Dodikom (SNSD) i Sulejmanom Tihićem (SDA), te bi ti razgovori mogli donijeti "preokret" u dosadašnjoj "političkoj sapunici". Čovićeve riječi, kao jednog od glavnih aktera u pomenutoj sapunici, potvrdio je i potpredsjednik SDP-a, Damir Hadžić.

 

"Da, tačno je, došlo je do razgovora. Vjerujemo da bi na tragu naših zahtjeva, to jeste, SDP-a moglo doći do konstituiranja državne vlasti. Čović je zainteresiran za formiranje državne vlade i pravljenje pomaka. Bilo je vrijeme da se ovo dogodi i puno ranije.  Možemo se složiti s konstatacijom gospodina Čovića da je došlo do relaksacije odnosa. Sada su svi spremni napraviti kompromis, a tu, prije svega, govorim o odnosima između SDP-a i HDZ-a BiH. Čak sam vidio da i Rajko Vasić tvrdi da se vlast ne može napraviti bez SDP-a", izjavio je potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić za sarajevski Dnevni avaz. Pomiriteljskoj i konstruktivnoj retorici nigdje kraja. U jučerašnjem broju istog lista, portparol SNSD-a Rajko Vasić izjavljuje "Da nije dobro ići u vlast bez SDP-a".

Vasić, poznat po rigidnim nacionalističkim i rasističkim ispadima je u svojem intervjuu je u Avazu zapravo otkrio suštinu naglog zaokreta jedne i druge socijaldemokratske partije kada je u pitanju formiranje vlasti:

"SNSD-u ne odgovara ovakvo stanje. Prije svega za sve skupa neke stvari u BiH ne funkcionišu, od diplomatske mreže, odnosa sa MMF-om itd."

Dakle, potrebno je rasporediti ambasadore, odnosno odgovarajuće lobiste i potom primiti narednu tranšu MMF-ovog kredita kako bi se mogla izmirivati osnovna socijalna davanja. Dosadašnje odugovlačenje i politički cirkus oko formiranja vlasti zapravo nije ništa drugo do naguravanje za lagodniju poziciju u pretstojećem finansijskom kolapsu.

Predsjedništvo BiH zatražilo je danas od vođa političkih stranaka koje imaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da samostalno ili u koaliciji predlože kandidata ili kandidate za predsjedavajućeg Savjeta ministara koji će imati podršku 22 poslanika, u koju su uključene entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uslovi za formalnu kandidaturu.

U pismu upućenom vođama političkih stranaka, naglašava se da će Predsjedništvo BiH prihvatiti takvu inicijativu političke stranke ili koalicije stranaka i imenovati novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, te poslati Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje.

Imajući u vidu činjenicu da još ne postoji dogovor političkih stranaka koje imaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o parlamentarnoj većini, Predsjedništvo BiH ostaje pri stavu da je rješenje za nastalu situaciju da kandidat ili kandidati za predsjedavjućeg Savjeta ministara BiH imaju podršku 22 poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, u koju su uključene entitetske većine.

Predsjedništvo BiH traži od vođa političkih stranaka da predlože kandidata ili kandidate koji imaju takav kapacitet i uz prijedlog dostave i potpise 22 poslanika u Predstavničkom domu, koji će uključiti entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uslovi za formalnu kandidaturu.

 Predsjedništvo BiH zatražilo je da se rješavanju problema izbora kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH priđe sa maksimalnom ozbiljnošću i što hitnije.

 Smatrajući da je krajnje vrijeme da se prevaziđe politički zastoj u formiranju izvršne vlasti na nivou BiH i krene u rješavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značaja za njenu budućnost, Predsjedništvo BiH poziva vođe i rukovodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za formiranje novog Savjeta ministara BiH.

 "S obzirom da predloženi kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Slavo Kukić nije dobio potrebnu parlamentarnu većinu koja bi ga potvrdila na toj dužnosti, Predsjedništvo BiH, svjesno svoje zakonske obveze da, u skladu sa članom 11 stav 1 Zakona o Savjetu ministara u roku od osam dana ponudi ime drugog mandatara, poziva lidere i rukovodstvo političkih stranaka da odlučno reaguju i nađu rješenje za izbor novog predsjedavjućeg Savjeta ministara BiH", navodi se u pismu Predsjedništva BiH upućenog liderima političkih stranak  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije