Država na privremenom finansiranju do jula

Radiosarajevo.ba
Država na privremenom finansiranju do jula

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine većinom glasova utvrdilo je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu uz izmjene usvojene na sjednici. 
 
Preko milijardu KM
 
Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Nacrt zakona Predsjedništvu BiH, koje je ovlašteni predlagač budžeta prema Parlamentarnoj skupštini BiH. 
 
Prema Nacrtu, ukupni prihodi za finansiranje institucija BiH u 2011. godini ostali su okvirno na prošlogodišnjem nivou i iznose 1,028 milijardi KM.
 
Za servisiranje vanjskog duga planirani su prihodi od 386.217.000,00 KM. 
 
Prihodi od indirektnih poreza, odnosno prilivi za finansiranje institucija BiH s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, planirani su u iznosu od 807.000.000,00 KM, što je za 118 miliona KM ili 17,1 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 
 
Pored ovih prihoda, izvori finansiranja su neporezni prihodi institucija BiH, donacije i ostali izvori finansiranja. 
 
Finansiranje osigurano do jula
 
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period april-juni 2011. godine uz izmjene koje su prihvaćene na sjednici. 
 
Vijeće ministara je zadužilo budžetske korisnike i Ministarstvo finansija i trezora da nastavi s uštedama na svim stavkama tekućih rashoda, a posebno na troškovima reprezentacije, službenih putovanja, telefona i slično. 
 
Prema Odluci, privremeno finansiranje institucija BiH od aprila do juna 2011. godine utvrđuje se do iznosa ukupno usvojenih sredstava Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, na nivou jedne četvrtine sredstava u usvojenom budžetu za 2010. fiskalnu godinu, u iznosu od 341.472.250,00 KM. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije