Država daje pet miliona KM za kulturu i sport

Radiosarajevo.ba
Država daje pet miliona KM za kulturu i sport

U 2010. godini, na državnom nivou za sport i kulturu biće izdvojeno nešto više od pet miliona KM. Najviše sredstava ide na kulturne institucije od državnog značaja, kakve su Zemaljski muzej i drugi.

Za međunarodnu kulturnu saradnju više od pola miliona

Vijeće ministara BiH je donijelo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Odluku o kriterijima za raspored sredstava tekućeg granta „Međunarodna kulturna saradnja“ za 2010. godinu, za koji su ukupno raspoloživa sredstva u iznosu od 600 hiljada KM.

Pravo na dodjelu sredstava, u skladu s ovom odlukom, imaju registrirane umjetničke organizacije, udruženja, ustanove kulture, samostalni umjetnici i drugi subjekti koji doprinose unapređenju međunarodne kulturne saradnje.

Pored toga, osigurana su i 3 miliona KM za institucije od značaja u oblasti kulture u Bosni i Hercegovini koje svojim radom daju poseban doprinos razvoju kulture. Odobravanje sredstava vršit će se za sufinansiranje projekata i programskih aktivnosti institucija od značaja u oblasti kulture u BiH za 2010. godinu.

Za „tehničku kulturu i inovatorstvo“ osigurano je 150 hiljada KM. Pravo na dodjelu sredstava iz ove budžetske stavke imaju registrirani savezi i udruženja inovatora, sekcije i organizacije tehničke kulture, inovatori – fizička lica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini i drugi subjekti koji doprinose unapređenju tehničke kulture i inovatorstva u BiH.

Preko milion KM za sport

S druge strane, ukupna sredstva izdvojena za sport iznose 1.3 miliona KM. Pravo na dodjelu sredstava imaju pravna i fizička lica registrirana da obavljaju sportske aktivnosti u skladu sa Zakonom o sportu u BiH, Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH, entitetskim zakonima o udruženjima i fondacijama i zakonima o sportu i drugih nivoa administrativnog organiziranja.

Od ukupnog iznosa od 1.3 miliona KM, za naknade zaslužnim sportistima internacionalnog razreda bit će izdvojeno 150.000 KM, za dodjelu Državne nagrade za sport 20.000 KM, za izbor sportiste ove godine 10.000 KM, za organiziranje manifestacije uručenja Državne nagrade za sport za 2010. godinu 5.000 KM.

„Sarajevo Open Centru“ odobreno je 25.000 KM za predstavljanje književnika iz BiH na Sajmu knjige u Leipzigu, koji će biti održan u martu ove godine.

Određeni kriteriji za grantove udruženjima i fondacijama

Pored toga, određeni su kriteriji za dodjelu grant podrške neprofitnim organizacijama i pojedincima za 2010. godinu. Pravo na dodjelu sredstava imaju registrirane neprofitne organizacije i asocijacije, udruženja i fondacije od javnog interesa registrirane na nivou BiH, kao i registrirane grupe građana koje zastupaju interese cijele BiH i jačaju njen međunarodni ugled.

Sve odluke stupaju na snagu danom donošenja, nakon čega će Ministarstvo civilnih poslova objaviti postupak i način dodjele sredstava na svojoj web stranici i u tri dnevna lista.

Sredstva grant podrške dodjeljivat će se iz tekuće rezerve budžeta BiH, u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, saopšteno je nakon sjednice Vijeća ministara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije