Društvo novinara: Što prije riješiti slučajeve prijetnji koje stižu novinarima

Fena
Društvo novinara: Što prije riješiti slučajeve prijetnji koje stižu novinarima
Foto: Pixabay / Novinarske kamere

Društvo novinara Bosne i Hercegovine od institucija za provođenje zakona očekuje da što prije riješe slučaj prijetnji koje su upućene novinaru Adnanu Jašarspahiću i, ako se dokaže krivnja, primjereno kazne one koji novinarima upućuju opasne prijetnje.

Naime, Jašarspahić je policiji podnio prijavu protiv dvije osobe zbog opasnih prijetnji upućenih preko društvenih mreža, saopćilo je Društvo novinara BiH.

Jašarspahić navodi da se radi o sinovima općinske načelnice Amre Babić, a ranije je podnio prijavu zbog opasnih prijetnji koje mu je uputio i treći njen sin. Tvrdi da su mu prijetnje upućivane zbog kritičkog izvještavanja o radu načelnice Babić.

O posljednjoj prijavi je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona nakon čega je sačinjen zapisnik o prijemu usmene prijave za krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“. Policijski službenici iz Visokog preduzimaju potrebne radnje na dokumentovanju navedenog događaja.

Društvo novinara je jučer također reagiralo na jučerašnju vijest da je Marko Radoja, urednik informativnog programa Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), dobio prijetnje smrću zbog slučaja Svjetlane Topalić nakon što je povučena s pozicije urednice na web portalu.

Društvo novinara apelira institucijama za provođenje zakona da pomognu barem u tačnom lociranju i identifikaciji osobe koja upućuje monstruozne prijetnje.

Ova asocijacija poziva novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini da "zbijemo redove suočeni sa svakodnevnim, sve opasnijim prijetnjama, dok ne bude kasno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije