Ratni zločinac: Petroviću potvrđeno sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom

0
BIRN - Detektor.ba
Ratni zločinac: Petroviću potvrđeno sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom
Foto: BIRN / Stojan Petrović (lijevo) s braniocem Srđanom Marjanovićem

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Stojan Petrović osuđen na sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom u ljeto 1992. godine.

Iz Državnog suda su u odgovoru Detektoru naveli da je otpremljena drugostepena presuda kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te je Petroviću zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva potvrđena kazna od sedam godina zatvora.

Petrović je, kako se navodi u prvostepenoj presudi iz decembra prošle godine, proglašen krivim da je u svojstvu de facto pripadnika policije u Brčkom silovao oštećenu CR-3 u julu 1992. Dalje se navodi da je silovanje počinio u kući koju je koristio dio pripadnika Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti u Brčkom, a u kojoj je bila zatvorena CR-3.

Najavljen protest protiv izgradnje mini hidroelektrane: 'Pohlepnih je bezbroj, a Ona je jedna'

Najavljen protest protiv izgradnje mini hidroelektrane: 'Pohlepnih je bezbroj, a Ona je jedna'

Prema presudi, oštećena je prethodno bila zatvorena u drugoj kući, gdje joj je Petrović jedne prilike prišao s leđa i stavio nož pod vrat.

Tužilaštvo je u žalbi zatražilo da se Petroviću preinači pravna kvalifikacija presude jer je prvobitno optužen za zločin protiv čovječnosti, ali je Prvostepeno vijeće prekvalifikovalo djelo u 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva', dok je Odbrana predlagala njeno ukidanje i ponovno suđenje. Obje žalbe su odbijene.

Prvobitno je Petrović bio optužen s Rankom Češićem i Slobodanom Ljubičićem. Postupak protiv Češića, koji je u Haškom tribunalu bio osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Brčkom, obustavljen je zbog smrti, dok je izdvojen u odnosu na Ljubičića koji nije dostupan pravosuđu BiH.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije