Drugi test spremnosti za bezvizni režim

Radiosarajevo.ba
Drugi test spremnosti za bezvizni režim

Foto:Arhiv

Tim eksperata EU danas je stigao u BiH kako bi izvršio uvid u ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Granice, imigracije, azil


Samir Rizvo, šef pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima, naveo je da će se eksperti EU sastati sa predstavnicima nadležnih institucija BiH za upravljanje granicama, imigracijama i azilom u cilju utvrđivanja stanja i realizovanih aktivnosti, prenosi Federalna televizija.

Rizvo je najavio da će novi tim eksperata koji će analizirati ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima u oblasti pravde, sloboda, sigurnosti i borbe protiv kriminala, posjetiti BiH, 15. februara.

Eksperti Evropske komisije će se sastati sa predstavnicima nadležnih institucija BiH za upravljanje granicama, imigracijama i azilom sa ciljem utvrđivanja stanja i realizovanih aktivnosti.

U naredna dva dana u Sarajevu su predviđeni razgovori sa predstavnicima Komisije za integrirano upravljanje granicom, Komisije za granice, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava, Granične policije, Službe za poslove sa strancima i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon eksperata, izvještaj Komisije

Prva misija eksperata Evropske komisije boravila je u Bosni i Hercegovini krajem januara i utvrđivali su napredak u oblasti sigurnosti dokumenata. U vrhu liste prioriteta ove misije bili su nedavno uvedeni biometrijski pasoši kao i uvezivanje baza ličnih podataka. Prema izvještaju eksperata, ali i ocjenama iz Delegacije Evropske komisije, Bosna i Hercegovina je uspješno obavila svoje zadatke iz Bloka I.

Kada se obave ekspertske misije, Evropska komisija će na osnovu njihovih nalaza i ocjena sačiniti izvještaj u kojem će preporučiti Vijeću EU i Evropskom parlamentu šta činiti. Prema svim očekivanjima, Bosna i Hercegovina bi uspješno trebala proći ekspertske kontrole, a onda bezvizni režim izlazi u teren političke volje, gdje sve zavisi od odluka Vijeća EU i Evropskog parlamenta.

Očekuje se da će Bosni i Hercegovini, kao i Albaniji, vize biti ukinute u julu ove godine, kada bi i trebale stupiti na snagu. Ove dvije zemlje nisu dobile bezvizni režim zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom krajem prošle godine zbog neispunjenosti uslova iz Mape puta.

Podrška Vijeća Evrope skorijoj liberalizaciji viznog režima
Bruxelles: Ministri EU o načinima podrške BiH

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije