Dramatično javljanje načelnika Trnova: Kuće su pod vodom, putevi odsječeni...

9
Radiosarajevo.ba
Dramatično javljanje načelnika Trnova: Kuće su pod vodom, putevi odsječeni...
Foto: Radiosarajevo.ba / Poplave u Trnovu

Ovo je najteža situacija na području Trnova posljednjih decenija, govori za Radiosarajevo.ba načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

Brojne kuće su pod vodom. Najteže je, veli u Godinji, Pendičićima, Gračanici... Povratničke kuće i u dijelu Trnova u bh. entitetu RS su, također, pod vodom. Kako kaže Berilo, kompletno Trnovo je, po prvi puta bilo pod vodom, a regionalnu putevi na prostorima općine su neprohodni.

"Nikada se nije desila ovakva poplava. Bile su velike padavine. Na Igmanu, u Dejčićima, Brutusima, Trebečaju bilo je i do 15 cm grada (krupe)", priča Berilo.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Situacija je, veli, trenutno 50 posto bolja u odnosu na jutros i noćas.

"Međutim, očekuje se novi val padavina u podnevnim i večernjim satima. Vidjet ćemo. Rijeka Željeznica se proširila i po 100 metara na jednu i drugu stranu. Saobraćajnice se nalaze pod vodom. Najveći je problem poplavljenih kuća. U selu Pednčići je oko 50 objekta poplavilo. Trenutno se nalazim u Kijevu, sve kuće povratnika su pod vodom, a nivo vode je i do metar od temelja...Zakazat ćemo vanrdnu sujedicu Općinskog vijeća Trnovo da pokušamo da hitno intervenišemo. Da finansijski pomognemo ljudima čije kuće su poplavile. Jer, ako budemo čekali neke druge ljudi će se naći u teškoj situaciji", objašnjava Berilo.

Ističe kako je najvažnije da nema ljudskih žrtava.

"Jedna žena je bila pala u vodi, ali je, srećom, spašena. Najvažnije je da nema žrtava. Štete su velike. Pored poplavljenih kuća i objekata, znamo da je odneseno jedno stado ovaca, voda je nosila drva, šupe, kokoši...", prenosi načelnik Trnova.

Prostor Trnova je u jednom trenutku bio potpuno odsječen i izoliran. Došlo je do prekida snabdijevanja električnom energijom još jučer u popodnevnim satima, prekinuta je komunikacija.

"Nemate viših nivoa vlasti koje su tokom noći funkciji. Nemamo s kim razgovarati, ne možeš nikoga angažirati. Ostali smo i bez struje. Najteže je bilo u noći sa četvrtka na petak, od 1 do 3 sata ujutru. Nadamo se da ćemo staviti situaciju pod kontrolu 24 sata. Bitno je da se rijeke vrate u korita i da se saniraju kuće", istakao je Berilo.

On je odbacioš spekulacije da je brana u Kijevu ugrožena.

"Brana u Kijevu nije ugrožena" , poručio je.

Posebno je kritičan prema "Sarajevo-Šumama", odnosno preduzećima koja održavaju puteve na području Trnova. Sličan problem, podsjetimo, iznio je i načelnik Konjica.

"Preduzeće "Sarajevo-Šume" su uzrok dijela problema, nema ih nigdje. Oni koji održavaju magistralne ceste, također, nema, od jučer ih ganjamo da budu na terenu. Da su bili na terenu ne bi došlo do ove situacije", zaključuje Berilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije