Dragomir Milošević osuđen na 29 godina

Radiosarajevo.ba
Dragomir Milošević osuđen na 29 godina

Foto: Reuters

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo je danas pravosnažnu presudu od 29 godina zatvora penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomiru Miloševiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 33 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima u Sarajevu 1994. i 1995. godine, javljaju agencije.

Raspravno sudsko vijeće, kojem je predsjedavao Patrick Robinson, proglasilo je Miloševića krivim za kampanju granatiranja Sarajeva i gađanje iz snajpera njegovih građana sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je okrivljeni komandovao.

Prvostepena presuda protiv Miloševića sadržavala je između ostalog i stravični zločin na sarajevskoj pijaci Markale od 28. augusta 2009., kada je poginulo 34 a ranjeno 78 civila. Kako stoji u zvaničnoj obavijesti Tribunala u Haagu, ovom presudom, koja bi danas trebala biti pravosnažna, odbijene su tvrdnje da je zločin na Markalama insceniran od strane tadašnje Armije Bosne i Hercegovine. Međutim, današnja pravosnažna presuda oslobađa Miloševića krivice za zločin na Markalama jer je njegova odbrana uspjela dokazati da je Milošević 28. augusta bio na liječenju u Beogradu.

Na prvostepenu presudu, izrečenu 12. decembra 2007. godine, žalile su se obje strane. Tužilaštvo smatra da je kazna neadekvatna i traži da se ona preinači u doživotni zatvor, dok odbrana smatra da Milošević treba da bude oslobođen krivice ili da mu se kazna značajno umanji.

Dragomir Milošević je preuzeo komandu nad Sarajevsko-romanijskim korpusom od Stanislava Galića 1994. Galić je također osuđen pred Haaškim tribunalom za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva na kaznu doživotnog zatvora u novembru 2006. godine. Milošević se Tribunalu predao 3. decembra 2004., suđenje je počelo u januaru 2007. godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije