Dragičeviću se sudi za silovanja, mučenja, pljačke

Radiosarajevo.ba
Dragičeviću se sudi za silovanja, mučenja, pljačke

Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Zoran Dragičević, koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, zakazan je za danas, saopćeno je iz Suda BiH. 
 
U optužnici se, između ostalog, navodi da je Dragičević u periodu od 2. maja 1992. godine do decembra 1994. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskh snaga RS usmjerenog protiv civilnog stanovništva grada Sarajeva, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik tih snaga, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, općina Novo Sarajevo. 
 
U optužnici se, također, navodi da je u okviru progona Dragičević nečovječno postupao sa civilnim osobama nesrpske nacionalnosti tako što ih je mučio, fizički zlostavljao, pljačkao njihovu imovinu, te silovao jednu ženu koristeći njenu bespomoćnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije