Dragan Mektić otkrio ko i kako radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine

S. H.
Dragan Mektić otkrio ko i kako radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine
Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić obratio se javnosti danas na konferenciji za medije održanoj u zgradi Parlamenta BiH, a govorio je o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Najprije se Mektić osvrnuo na TV emisiju u kojoj je gostovao nedavno, te je kritizirao gošću u emisij ipotpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružicu Jukić, te rekao da je u emisiji iznijela gnusne laži, kao one o njegovoj diplomi.

Naveo je kako je zatražio od Policijske akademije u Zagrebu da potvrdi valjanost njegove diplome, a čiju je potvrdu danas podijelio novinarima.

Mektić je negirao tvrdnje da na sebi ima hipoteku, te je rekao da ne namjerava pokretati istragu protiv sebe i praviti cirkus od Tužilaštva, "mada su oni sami od sebe napravili cirkus".

On se osvrnuo na "aktuelnu hajku" od vlasti iz Banje Luke na njegove aktivnosti, te ih optužio da finansiraju ljude izvan RS-a i da provode proruske naredbe.

Mektić je rekao da se pomoću Fonda za stratešku kulturu destabilizira BiH, te da u Banjoj Luci ne žele da se ovdje radi na pomirenju, kao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak dolazi u Sarajevo kako bi radili na tome.

Naveo je i da je ovaj fond potpisao u januaru ugovor s lobističkom kućom u SAD-u kojoj mjesečno isplaćuje 90.000 KM, a na šta su potpise stavljali Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Iznijevši dokaze da Fond finansira ljude izvan RS-a, Mektić je optužio vlasti u RS-u da ne isplaćuju na vrijeme plaće, penzije, da protestvuju borci itd.

Mektić je poručio Dodiku "da Amerikanci nisu glupi i da nikad neće biti skinut s crne liste". Također, Mektić je potvrdio da je FBI istraživao Slobodana Pavlovića, ali nije želio potvrditi je li i Dodik bio predmet istrage... Dodao je i da će svi detalji te istrage biti poznati uskoro.

U nastavku je Mektić rekao kako vlasti u RS-u ne dozvoljavaju da se u tom entitetu održi civilna vježba NATO-a. Nakon njegovog angažmana, kako kaže, oglasio se i "Mile, međed".

Osvrnuo se i na situaciju o pasoškim knjižicama te je rekao da je pronađeno rješenje i da je IDDEEA o tome obaviještena.

Mektić je spomenuo slučaj nestanka desetogodišnjeg autističnog dječaka na Majevici rekavši kako Civilna zaštita u tom selu nema nikakve opreme i da nisu željeli pozvati FUCZ ne mareći za sudbinu djeteta i želeći na taj način zaštiti svoj suvereni teritorij. On je osudio tamošnju civilnu zaštitu, te je rekao kako je on pozvao FUCZ i direktora Fahrudina Solaka, te mu se zahvalio na brzoj reakciji i pomoći, izrazivši nadu da će se dijete pronaći živo i zdravo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije