Dragan Lukač: Sutrašnje skupove u Banjoj Luci osiguravat će više od 2.000 policajaca

Fena
Dragan Lukač: Sutrašnje skupove u Banjoj Luci osiguravat će više od 2.000 policajaca
Za sutra je u Banjoj Luci najavljeni protest opozicije i miting vladajućih stranaka,

"Skupove će osiguravati više od 2.000 policajaca Republike Srpske (RS)", najavio je danas ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač i pozvao sve učesnike ova dva skupa da učine sve da okupljanja proteknu mirno.

Dodao je da imaju informacije s terena o dolasku određenih grupa iz FBiH, Hrvatske, "s lošim namjerama", od kojih su neki već, kako je naveo, identifikovani.

"Svaka njihova nemjera da izazovu sukobe ili napad na instituciju, bit će sankcionisana", ustvrdio je Lukač najavivši da će svi objekti institucija RS-a biti posebno osigurani.

I srbijanska policija će, kaže, učiniti sve da spriječi mogući dolazak nekih grupa iz te zemlje sutra u Banju Luku, a sarađuju i s policijom iz FBiH i Hrvatske na istom pitanju.

Potvrdio je da je MUPRS-a dalo odobrenje za održavanje oba skupa, ali da su i opoziciji i predstavnicima vlasti zabranjene protestne šetnje ili promjena ranije planirane trase kretanja.

"Znate da postoje mnoge tenzije ne samo u Banjoj Luci, RS, BiH i regionu zbog održavanja sutrašnjih skupova. Odobrenje su dobili jer su ispunili sve uvjete u skladu sa zakonom, s ograničenjem kretanja tj. šetnje, da ne bi došlo do sukoba. Po informacijama koje imamo, postoje grupe i pojedinci koji su spremni da dođu i da izazovu sukobe u Banjoj Luci", tvrdi Lukač uz upozorenje da će policija spriječiti sve moguće nerede.

Stoga, dodao je, MUPRS-a ne može da dozvoli šetnju učesnika protesta nakon okupljanja, kako ne bi došlo do susreta učesnika ova dva skupa.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci izrazio nadu da organizatori skupova i učesnici imaju dovoljno pameti da iznesu svoje stavove, a da oni koji dolaze u Banju Luku ne pribjegavaju mogućim sukobima.

U autobusima koji će dovoziti učesnike skupova bit će policija, a Lukač poziva građane da "ne idu protiv policije“.

Razmatrala se, kaže, i mogućnost zabrane ovih skupova, je su ocijenjeni kao visoko rizični, ali to nije urađeno, kaže, jer je demokratsko pravo svakoga da iznese svoj stav, ali uz poštovanje zakona.

Za sutra je u Banjoj Luci najavljen protest opozicije u Parku "Mladen Stojanović“ sa sloganom "Oslobodimo Srpsku“, a nedaleko od tog mjesta, na glavnom banjalučkom trgu, miting vladajućih stranaka u RS - "Srcem za srpsku“.

Udaljenost lokacija na kojima će se održati okupljanja je oko kilometar.

I opozicija i vlast u RS-u su najavili dolazak više od stotinu autobusa s učesnicima njihovih okupljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije