Dragan Crnogorac priznao strijeljanja Srebreničana

Radiosarajevo.ba
Dragan Crnogorac priznao strijeljanja Srebreničana


Optuženi Dragan Crnogorac (1972), sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo Zločin protiv čovječnosti, počinjeno na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi Dragan Crnogorac je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

On je priznao da je u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, u vrijeme oružanog sukoba na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, u sklopu široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na teritoriji opštine Srebrenica, znajući za takav napad, sa namjerom da diskriminira grupu ljudi, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i sudjelovao u ubistvima civila.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH, na osnovu sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od deset (10) do petnaest (15) godina.

Razlog za ovakav prijedlog kazne je saradnja optuženog sa Tužilaštvom BiH, kao i činjenica da se nije našao dobrovoljno u jedinici Centar za obuku Jahorina, već da je kao dezerter prisilno doveden iz Srbije u BiH u junu 1995. godine, kao i da je ubistva za koje se tereti izvršio po naređenju svog pretpostavljenog.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu eventualno odredi Sud BiH.

Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju, koju mu na osnovu ovog sporazuma odredi Sud BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije