Radna posjeta: Čović s delegacijom Parlamenta Savezne države Viktorije

Radiosarajevo.ba
Radna posjeta: Čović s delegacijom Parlamenta Savezne države Viktorije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, posljednjeg dana radne posjete Australiji, susreo se s delegacijom Parlamenta Savezne države Viktorije, predvođenom predsjednikom Parlamenta Bruceom Atkinsonom.

Razgovarano je o sveukupnim odnosima BiH i Australije, za koje je usaglašeno kako su dobri, ali kako postoji prostor za unapređenje, naročito u područjima obrazovanja i turizma.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je informirao prisutne o napretku BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije, te o očekivanjima australske podrške pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Kazao je kako će prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju biti dodatni način učvršćivanja odnosa BiH i Australije.

Inga Peulich, izaslanica Parlamenta Viktorije, porijeklom iz BiH, zahvalila se Čoviću na dolasku u Australiju, te istaknula kako je ova posjeta dodatno približila dvije zemlje.

Čović se susreo i s delegacijom Univerziteta Melbourne, predvođenom prof. dr. Ivanom Marušićem sa Mašinskog fakulteta, i razgovarao o razmjeni obrazovnih iskustava i uspostavi saradnje ovog univerziteta sa univerzitetima u BiH. Kazao je kako akademska zajednica BiH želi pružiti svojim studentima dodatne mogućnosti obrazovanja i širenja vidika, te kako smatra da bi saradnja sa Univerzitetom u Melbournu, jednim od najpriznatijih u svijetu, bila izvrsna prilika za to, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije