Dragan Čović: Radončić je meni i još nekim kolegama jasno rekao što će se desiti

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: Radončić je meni i još nekim kolegama jasno rekao što će se desiti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercdegovine Dragan Čović je danas na press konferenciji u Sarajevu, upitan u vezi s jučerašnjim hapšenjem predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića, kazao da je Radončić njega i bar još pet kolega, na zajedničkoj večeri prije sedam ili osam dana, upoznao kako će se ovo desiti.

"Sada se otvara puno pitanja, kako neko zna da će se desiti privođenje. Ali da ja o tome ne spekuliram. Ja sam zagovornik vrlo jasnog stava, iako se s tim neki ne slažu, da mi nemamo danas uređenu pravnu državu i to ne smijemo prikrivati", naveo je Čović.

Isto tako, dodao je on, vrlo jasnog stava, da sve je bolje od anarhije.

"Imamo ono što imamo i moramo poštovati odluke naših institucija. Institucije ove države se moraju poštivati. Ali isto tako, ako uočimo da imamo manjkavosti u funkcioniranju, a danas ih imamo, pa i u segmerntu pravosuđa, to moramo otklanjati, ali opet po sistemu kako je to uređeno u BiH", potcrtao je Čović.

Ponovio je da je bio na sastanku s predsjednikom SBBBiH Fahrudinom Radončićemo, kao kolegom, i s ostalim kolegama - Mlademom Bosićem,  Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem, kada im je on „vrlo jasno rekao što će se desiti".

Na novinarsko pitanje u vezi s mogućnošću ulaska u Vijeće ministara BiH osobe koja je trenutno u pritvoru, iako je činjenica da formalnih zapreka tome nema, Čović je kazao da postoje dvije  dvojbe.

"Jedna je formalno-pravna. Vjerovatno je službeni odgovor došao od institucija, zapreka nema. Druga je stvar da li to ima smisla raditi. Nemamo mi samo jedan problem. Danas imamo problem i predsjednika te stranke, vrlo ozbiljan problem", istaknuo je Čović.

Dodao je kako ne bi želi nagađati šta će se dalje dešavati te da će na ovo pitanje odgovoriti vjerovatno za dva -tri dana, "kada vidimo kako će se dalje razvijati ova situacija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije