Oglasio se i HDZ o stanju u 'Aluminiju'

Radiosarajevo.ba
Oglasio se i HDZ o stanju u 'Aluminiju'
Foto: Fena / Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović će se sutra, 11. jula u 12 sati sastati sa predstavnicima mostarskog preduzeća Aluminij, piše portal Bljesak.

Zbog toga je predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenika Romeo Biokšić pozvao građane da se okupe ispred sjedišta Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru.

Oglasila se i Hrvatska demokratska zajednica koja je poručila da nemogućnost organizacije električne energije Aluminiju predstavlja udar na život kako u cjelokupnoj Bosni i Hercegovini, tako i u Hercegovini.

"Smatramo kako je trenutno najvažniji zadatak brinuti o radnicima te što prije doći do kratkoročnog, dugoročnog ali i trajnog rješenja. Sutrašnji sastanak s menadžmentom i s novim Nadzornim odborom će dati realnu sliku stanja i ponuditi opcije za rješenje današnje situacije. Svi oni koji pokušavaju problemima uposlenika Aluminija praviti kratkoročan politički profit stvaraju nemjerljivu štetu upravo samim radnicima kojima sada treba razumijevanje, potpora i prije svega pomoć oko rješavanja osnovih životnih problema, a ne politička prepucavanja zarad jeftinih političkih bodova", naveli su iz Hrvatske demokratske zajednice.

Njihove su riječi kako je u ovom trenutku ključna smirenost, "kako bi izbjegli moguću daljnu štetu, kao i izbjegavanje radnji koje nas sve skupa mogu odmaknuti od postizanja konačnih rješenja".

"Vjerujemo kako je samo zajedničkim djelovanjem i preuzimanjem odgovornosti moguće doći do prihvatljivog rješenja", poručili su iz stranke Dragana Čovića.

U ponoć 10. jula je isključena električna energija hercegovačkom divu. To je ono od čega su strahovali mnogi jer je po isključenju struje vrlo kompleksno ponovo pokrenuti proizvodnju.

Jučer, 9. jula je cijeli dan trajao protest radnika ove kompanije. Prvo su blokirali magistralnu cestu M17, da bi se onda dio njih okupio ispred sjedišta Hrvatske demokratske zajednice.

Tokom prve blokade saobraćajnice su radnici, između ostalog, vikali "Gdje je lova? Lova je nestala?".

Zatim je ponovo uslijedila blokada saobraćajnice M17. Cestu su odblokirali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Protestima su prisustvovali direktor preduzeća Dražen Pandža i izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Boris Vican, navodi portal Bljesak.

Protest je uslijedio nakon što je jučer, 8. jula održani sastanak ministra industrije, energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića i ministrice finansija Jelke Milićević Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima švicarske kompanije Glencore bio bezuspješan.

Glencore je u petak, 5. jula platio troškove električne energije i sirovine za naredna četiri dana.

Propao sastanak za spas Aluminija: Glencore se povukao

Dan ranije, 4. jula održana je sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posvećena ovoj kompaniji. Tada je obećano da će se obezbijediti distribucija struje do kraja godine.

Poslije sjednice je održan sastanak s predstavnicima kompanije iz Dubaija koja je navodno zainteresovana za ulaganje u Aluminij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije