Dragan Čović: Naš cilj nije zastoj, nego što skorija uspostava vlasti

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: Naš cilj nije zastoj, nego što skorija uspostava vlasti

Svi oni koji žele europski put BiH imaju nas kao bezrezervnog partnera, a HDZ i HNS BiH neće participirati u bilo kakvim blokadama procesa u BiH, štiteći time hrvatski narod i ono što smo nudili u predizbornoj kampanju, a naš je cilj ne zastoj, već što prije uspostavljanje federalne Vlade - kazao je u petak u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 Dodao je kako od sutrašnjeg sastanka s Bakirom Izetbegovićem očekuje dogovor i vrlo jasan program, što bi te dvije stranke trebale raditi kao pobjednice unutar hrvatskog i bošnjačkog naroda.

U svezi s kandidacijskim statusom BiH, rekao je kako ne vidi razlog da on ne bude gotov do kraja 2016. godine, a da bi se promjene Izbornog zakona mogle dogovori unutar pola godine.

Dalji tok sutrašnjeg sastanka s Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA i njegove pojedine izjave u medijima nije želio komentirati, naglasivši kako mu ne pada na pamet da mu šalje ikakve poruke preko medija, posebno jer će se sutra sastati.

"Jedino što ja kao predsjednik HDZ-a i HNS-a imam za obvezu jeste hrvatski narod i želim da pokušamo napraviti principe na kojima ova vlast treba biti uspostaviti na svim razinama. Na taj ćemo način razgovarati sutra i sa SDA i vrlo jasno vidjeti razumiju li ostale kolege te principe jer je to put da u jednom kratkom vremenu dobijemo implementaciju izbornih rezultata", naglasio je Čović, dodajući kako i dalje tvrdi da je to moguće, ali da je druga stvar hoće li se to dogovoriti.

"Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da pet županija, gdje smo mi većina, dobije vlast u vrlo skoro vrijeme, nakon čega idu entitetske vlada, pa Vijeće ministara"m naglasio je Čović.

 Na pitanje o njegovu odnosu s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i izjavu kako bi bio sretan kada bi s većinom političara u BiH imao odnos kao s Dodikom zbog ljudske dimenzije, kazao je kako može imati privatni afinitet prema nekom te naglasio da sa svim kolegama iz RS-a i Federacije ima dobre odnose.

Ponovio je još jednom kako želi da osnovni princip uspostave vlasti budu legitimnost i legalnost predstavnika svakog od konstitutivnih naroda.

Što se tiče minimuma interesa za hrvatski narod ispod kojih neće ići, Čović je kazao kako je to pitanje sedam ključnih tema koje su iznesene u Hrvatskom odgovoru a koje su dosta široke: vanjska i unutarnja politika, gospodarstvo, pravna država, braniteljska populacija... 

"To su osnove koje smo mi ponudili našem biračkom tijelu koje nam je dalo potporu, pa je naš zadatak da to i reguliramo zajedno s onima s kojima gradimo vlasti", naglasio je predsjednik HDZ-a i HNS-a.

Glede braniteljske populacije, ponovio je kako će na prvoj sjednici Vlade FBIH "inzistirati da se ponište sve odluke koje su nelegalne, neustavne ministra Zulkana Heleza jer želimo zaštiti istinu o Domovinskom ratu i dostojanstvo naših branitelja“ 

 Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ BiH bilo je riječi o implementaciji izbornih rezultata, dogovoru oko 12. sabora HDZ-a BiH i uspostavi strategije HDZ BiH oko ključnih pitanja koje je stranka prezentirala kroz program „Hrvatski odgovor“.

Na pitanje je li bilo ikakvih pritisaka glede formiranja vlasti tijekom njegova nedavnog posjeta Zagrebu, Čović je kazao kako je posjet bio u funkciji njegove inauguracije za hrvatskog člana Predsjedništva BiH gdje je zahvalo na suradnji vrhu države Republike Hrvatske, te se razgovaralo i o aktualnom stanju u dvije države. 

"Ne znam kako netko doživljava da bi bilo tko iz Zagreba mogao praviti pritisak na nekog u BiH", zaključio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije