Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a uputio jasnu poruku SDA

8
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a uputio jasnu poruku SDA
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović nakon sjednice Doma naroda

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako nema namjeru razgovarati s predstavnicima SDA o formiranju vlasti.

"Nećemo se odazvati pozivima SDA, za to nema ni jednog razloga. Mi smo svoj dio posla, koji se tiče pronalaska partnera u Federaciji BiH, obavili potpisivanjem sporazuma i treba biti dosljedan i to provesti. Kroz taj sporazum kazali smo da ćemo uspostaviti vlast na niovu Vijeće ministara, entiteta i svih kantona gdje to možemo", izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako se razgovori o provedbi potpisanog sporazuma nastavljaju sljedećih dana.

Potvrđeno nakon sastanka Osmorke i HDZ-a: Krišto na čelu Vijeća ministara, Nikšić premijer FBiH

Potvrđeno nakon sastanka Osmorke i HDZ-a: Krišto na čelu Vijeća ministara, Nikšić premijer FBiH

"Na nama je da ove dogovore realiziramo. Partneri nastavljaju razgovore na načina da ćemo u subotu imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora kada je u pitanju predstavnik srpskog naroda s kojim smo, također, osnove dogovorili. Vjerujem da iduće sedmicezavršava ta priča i da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Vijeća ministara BiH kada su u pitanju resori, a gospođa Krišto je već danas kao mandatar, sukladno zakonu, otišla u provjeru,  istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako se nada da će Vijeće ministara BiH biti formirano prije Božića.

"Što se tiče Vlade Federacije BiH, možda će nešto kompliciranije biti, tako smo i procjenjivali ranije, s obzirom da je sreća išla na ruku jedne, druge ili treće strane. Sada postoji jasna stranačka struktura. Vidjet ćemo kako će ići izbor rukovodstva", kazao je.

Čović je dodao kako je situacija kod izbora hrvatskog i srpskog člana rukovodstva Doma naroda prilično jasna, a da će se na osnovu situacije kod predstavnika bošnjačkog naroda dalje odlučivati o "operativnim i taktičkim" potezima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije