Dragan Čović i Nermin Nikšić potpisali sporazum - kreće se u formiranje vlasti

6
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović i Nermin Nikšić potpisali sporazum - kreće se u formiranje vlasti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović i Nermin Nikšić

U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je potpisan koalicioni sporazum između HDZ-a i stranaka okupljenih oko takozvane "Osmorke" koju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG.

Sporazum Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine" potpisali su Dragan Čović ispred HDZ-a i Nermin Nikšić (čelnik SDP-a), uime 'Osmorke'.

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou.

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Podcast s Armom: Šaman Ševko Bajić i putovanje kroz mistične drevne tradicije

Kako je ranije istaknuto, sporazumom će biti utvrđene programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta.

U pitanju je dokument koji sadrži na desetine konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica, a rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiču se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za osiguranje funkcioniranja pravne države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije