Dragan Čavić: Republika Srpska ulazi u težak konflikt

Radiosarajevo.ba
Dragan Čavić: Republika Srpska ulazi u težak konflikt

"RS ulazi u težak konflikt na međunarodnom političkom planu", komentarisao je Dragan Čavić, šef Kluba poslanika NDP-a, večeras na konferenciji za novinare odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency.

"Mogu reći da je ovo trenutak u kome je napravljen potpuno pogrešna odluka, ova odluka će izazvati jako mnogo negativnih posljedica", rekao je Čavić i naglasio da ovaj referendum sigurno neće dovesti do cilja koji se sa njime želi postići.

Opozicioni poslanici, odnosno Savez za promjene i SNS prilikom glasanja o referendumu bili su uzdržani, rekao je Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS. Kazao je da ih Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je bio i predlagač reaktiviranja odluke o referendumu nije uspio ubijediti da će sprovesti referendum.

"Ostajemo pri onome da je ovo samo jedna velika farsa i od referenduma neće biti ništa. Ako dođe do referenduma SDS neće voditi kampanju protiv njega, jer i nismo protiv", kazao je Govedarica.

Branislav Borenović, predsjednik Kluba poslanika PDP smatra da će najveću odgovornost za bilo kakve buduće posljedice imati Milorad Dodik i vladajuća koalicija. 

"Veliki avanturista vodi RS u veliku neizvjesnost i izolaciju", rekao je Borenović, navodeći da će sve biti urađeno da do referenduma ne dođe, a ponovo će se raspravljati o stvarima koje RS neće odvesti naprijed.

Poslanici su večeras glasali za reaktiviranje odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Referendum će, prema usvojenim amandmanima, biti održan prve nedjelje po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu, a odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku" RS.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Poslanici Narodne skupštine RS večeras su nastavili s radom, pa je poslije desete posebne sjednice počela peta redovna sjednica, na čijem dnevnom redu se nalaze prijedlozi zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o advokaturi, o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, te izvještaji o radu RTRS u prethodne dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije