Blog / Dragan Bursać: Zastava BiH ne može, a murali ratnih zločinaca mogu

25. 06. 2020. u 12:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hoće li neko izbrisati sramni Mladićev mural u Bosankoj Gradišci? Ja da vam kažem neće! Neće zato što se lokalne vlasti ponose ovim nakaradnim uratkom, a bogme nema ni zakona po kojem bi bili pritisnuti.

Policija Republike Srpske kaznila je u Vukosavlju muškarca sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine. Za one koji ne znaju Vukosavlje je dio opštine Odžak, koji je u svesrpskoj pandemiji zamjene i dokidanja imena i obilježavanja teritorija postao to što je postao, prenosi Al Jazeera.

Nego, šta je razlog zbog kojeg je muškarac inicijala E. LJ. dobio kaznu u pismenom obliku? Kako to da je zastava Republike Bosne i Hercegovine zabranjena i nelegalna? Da li je uopšte zabranjena? Sasvim sigurno, nije dobrodošla na jednom dijelu teritorije ove zemlje (sic!), ali NIJE nelegalna.

Gdje prestaje pravo počinje Bosna i Hercegovina

Najjednostanije rečeno, možete se do mile volje fotografisati sa više ili manje ponosa ogrnuti ovom zastavom i ne bi smjeli dobiti bilo kakvu kaznu.

No, vlasti u Republici Srpskoj su se dosjetile i kaznile čovjeka, pazite sad jer je citiram "bezobzirnim ponašanjem izazvao osjećanje uznemirenosti građana opštine Vukosavlje".

Dakle stvar je jasna, zastava Republike Bosne i Hercegovine ili kako je u RS-u isčitavaju "ratna zastava Armije BiH" izaziva osjećanje uznemirenosti građana opštine Vukosavlje-čitaj lokalni Srbi, stanovnici dijela opštine Odžak koji je u RS-u ne žele ovu zastavu.

Na stranu sad što tehnički gledano ovaj čovjek nije ušao u RS, jer se slikao ispred entitetske, u najmanju ruku sporne table, hajmo razmotriti tu "uznemirenost građana".

Objektivno, slabo ko je i vidio čovjeka sa zastavom, preciznije mogli su "uznemireni građani" naknadno vidjeti "djelovanje" u njegovoj objavi na društvenim mrežama. Ali to je sad najmanje bitno. Ono što je važno, prevažno je pusti fakat po kojem lokalne vlasti u RS-u promtno u roku od odmah, nađu način da stave van zakona svakog onog ko na bilo koji način spominje ili propagira bilo kakvu ideju o jedinstvenoj BiH.

Ostatak teksta pročitajte ovdje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA