Dragan Bursać predlaže jeftiniji način izbora: "Lutrija umjesto glasačkog listića"

5
Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać predlaže jeftiniji način izbora: "Lutrija umjesto glasačkog listića"
FOTO: Facebook / Dragan Bursać

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra, ali vlast dva mjeseca poslije još uvijek nije formirana.

Posljednjih dana aktivno se na tome radi pa se vodi borba od toga ko će imati više delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta - 'osmorka' ili SDA; hoće li 'osmorka' sa SNSD-om u koaliciju na državnom nivou, pa do izbora delegata za državni Dom naroda iz entiteta RS i pitanja: Ko je stranci Milorada Dodika 'dao' četvrtog delegata.

Kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać predložio je novi način izbora u BiH i naglasio da se nimalo ne šali.

Dragan Bursać: Stanivuković je Dodikov mali u Milinom zagrljaju!

Dragan Bursać: Stanivuković je Dodikov mali u Milinom zagrljaju!

"Dakle, ispostavilo se (i svi smo očekivali) da su u izbornom procesu svi identični i da rezultati izbora i demokratske volje narodne nemaju pouno veze sa postizbornim, jaranskim, papačkim kombinatorikama", kaže Bursać.

Predlaže uvođenje tombole u izborni proces.

"Znači, predlažem da se do kraja implementira Šmitov Izborni zakon i da se u narednom izbornom ciklusu uvede tombola, odnosno lutrija umjesto glasačkog procesa.

Prvo, niko neće biti prevaren, a drugo, mogo je jeftinije od izbora. Što znači bubanj, u bubanj i loptice sa imenima kandidata od opštine, preko kantona do eniteta i države. Napisati uz kandidata funkciju koju bi obavljao i stranku (ako je uopšte važno) u kojoj je isti. Uz bubanj može hostesa, host ili visoki predstavnik, nebitno je.

Bubanj da se čuva u trezoru po nadzorom specijalaca. Izvlačenje prve oktobraske nedjelje 2024. za lokalne izbore, preciznije lokalnu tombolu. Rezultati se priznaju odmah u realnom vremenu, a kandidati počinju obnašati funkcije sedam dana nakon izvlačenja iz bubnja. I ćao zdravo!
Za sve vas koji mislite da sam neozbiljan, pogledati pod - Trenutno postizborno stanje u državi", napisao je Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije