Dragan Bursać odgovorio Lidiji Bradari: "Dario Kordić je doživotno ratni zločinac!"

4
Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać odgovorio Lidiji Bradari: "Dario Kordić je doživotno ratni zločinac!"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bursać o fotografiji Kordića sa vrhom HDZ-a

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ BiH) ponovila je u programu televizije N1 stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu. 

Tim povodom oglasio se kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Kad Bradara i ostale bradare kažu za ratnog zločinca da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin nakon što je odležao kaznu", oni to i misle.

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Jer stajati iza ubistva nevinih civila, iza ubistva žena i djece, za njih je tek nešto više od saobraćajnog prekršaja, a ubijeni ljudi su im bezvrijedni!

Pa je u njihovim očima i srcima ratni zločinac i drug i prijatelj i heroj i uzor, a žrtva samo broj i neugodno podsjećanje. Ako i toliko.

I za kraj podsjećanje, ratni zločinac je doživotno ratni zločinac, a njegov talog ne može saprati niti povijest nakon smrti. Zločin je vječan i onaj ko ga je počinjio nije slobodan niti na jednom svijetu", napisao je Bursać.

Podsjetimo, nakon što je izabrana za predsjednicu FBiH, Bradara je komentarisala fotografiju s ratnim zločincem Darijom Kordićem.

"Nikada neću zatajiti svoju prošlost, ni prijatelje koje sam stekla u životu. Ono što su kolege iznosili je njihovo pravo. Sve što radim, radim transparentno. Rat je bio prije 30 godina i Bosna i Hercegovina se treba okrenuti budućnosti. Ovih dana smo se naslušali ratnih tema", kazala je Bradara.

Dario Kordić osuđen na 25 godina, u zatvoru proveo 17 godina

Sud Haagu je Daria Kordića osudio na 25 godina zatvora jer je planirao, poticao i naredio zločine koji su se dogodili 16. aprila 1993. u Ahmićima te selima bošnjačkim Šantići, Pirići i Nadioci.

U aprilu 1993. u sistematskom napadu na selo Ahmiće i druga mjesta u okolini Viteza Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) je prvo granatirao, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće ubijajući i ranjavajući muslimanske civile, i paleći kuće, štale i stoku. Nakon napada, HVO je zatočio mnogo civila, koji su tjerani da kopaju rovove na liniji fronta.

Najmanje 103 muslimana civila ubijena su u Ahmićima ili okolo Ahmića. Od toga 33 su bile žene i djeca. Uništeno je svih 176 muslimanskih kuća u Ahmićima kao i dvije džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije