Dr. Vladimir Ajzenhamer: Turska se mijenja, AK partija kriva za sopstveni poraz

Radiosarajevo.ba
Dr. Vladimir Ajzenhamer: Turska se mijenja, AK partija kriva za sopstveni poraz
Foto: N1 / Dr. Vladimir Ajzenhamer

Docent na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu, na predmetu Međunarodni odnosi, stručnjak za Bliski Istok, dr. Vladimir Ajzenhamer, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da rezultati redovnih lokalnih izbora održanih u Turskoj predstavljaju „evidentan pokazatelj da se politička klima na Bosforu mijenja“.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, ukupni pobjednik lokalnih izbora održanih proteklog vikedna jeste AK partija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ali je neočekivano, ali sasvim znakovito, izgubila u velikim gradovima. Uz Izmir, po prvi put od dolaska na vlast AK partija je izgubila Istanbul i Ankaru.

"Ako je pobjeda opozicionog kandidata u Izmiru bila izvjesna, a prelazak Ankare u ruke CHP-a donekle očekivan, onda pobjedu Ekrema Imamoglua u trci za gradonačelnika Istanbula možemo okarakterisati kao najveće iznenađenje ovonedjeljnog izjašnjavanja turskih građana“, ističe Ajzenhamer.

Podsjeća kako je prije samo pet godina tadašnji kandidat AKP-a za gradonačelnika najmnogoljudnije turske metropole, Kadir Topbaš, porazio glavnog protivkandidata Mustafu Sarigula sa osam posto razlike u glasovima.

"Preključerašnja pobjeda CHP-ovog kandidata, čak iako tijesna, predstavlja veliki uspjeh opozicije i prekid višegodišnje izborne letargije na turskoj političkoj sceni“, navodi naš sagovornik.

„Ako uzmemo u obzir da je za istanbulsko 'bojno polje' AKP angažovala 'tešku artiljeriju' u vidu kandidature Binalija Yildirima, bivšeg premijera i predsjednika parlamenta, jasno je da uspjeh Ekrema Imamoglua mnogostruko prevazilazi (minimalnu) procentualnu razliku od nepunih 0,3% glasova između dva kandidata. Uspjeh se prije svega ogleda u činjenici da se CHP, poslije više od decenije i po defanzive, ponovo našla u političkoj ofanzivi“, kaže Ajzenhamer.

Istina, veli Ajzenhamer, zasluge za ovaj pomak „na ravne časti dijele opozicija i vlast“.

„Jer su birači u Istanbulu i Ankari glasali za Imamoglua i Javasa prije svega zato što su nezadovoljni aktulenom politikom vladajuće AKP koju smatraju odgovornom za nezavidnu političko-ekonomsku situaciju u kojoj se Turska trenutno nalazi. Stoga možemo zaključiti kako je AKP sama 'kumovala' sopstvenom porazu time što je insistirala na gotovo referendumskom karakteru lokalnih izbora pretvarajući ih de facto u pro et contra izjašnjavanje o politici turskog predsjednika Erdogana“, smatra Ajzenhamer.

„Na taj način u žižu kampanje, umjesto lokalnih tema i problema, dospjela su velika društvena pitanja - recesija, rast nezaposlenosti, pad vrijednosti turske lire, progon političkih neistomišljenika i odnos prema vjerskim i etničkim manjinama.

Pobjeda opozicije u najvećim turskim gradovima svjedoči prvenstveno o tome da brojčano jača onaj dio turskog društva koji zahtijeva promjenu aktuelnog političkog kursa. Pitanje je samo da li će CHP uspjeti da iskoristi 'vetar u jedra' koji su joj ovi izbori donijeli tj. da li će 'iskristalisalisati' jasnu političku viziju neophodnu da se ovom zahtjevu izađe u susret", zaključio je  Ajzenhamer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije