Dr. Suljić: Ljekari iz TK-a ne odustaju, tražimo svoja prava i dajemo otkaz

L. K.
Dr. Suljić: Ljekari iz TK-a ne odustaju, tražimo svoja prava i dajemo otkaz

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH obavijestio je javnost da danas na području Tuzlanskog kantona doktori medicine i stomatologije potpisuju kolektivne otkaze, ocijenivši da se time urušava zdravstveni sistem TK te da 480.000 stanovnika TK ostaje bez zdravstvene zaštite na koju imaju pravo oduvijek.

Podsjećamo da nije postignut dogovor između Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK i Vlade ovog kantona, zbog čega su za utorak, 19. juna ove godine, najavljeni otkazi nekoliko stotina ljekara.

Tim povodom kontaktirali smo predsjednika Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK - dr. Admira Suljića.

Dr. Admir Suljić je bio jutros na sastanku u vezi s otkazima koji danas kreću, krenuo je prvo od svojih redova i sa svog radnog mjesta, a to je Dom zdravlja Srebrenik, gdje radi kao internista. Štrajkački odbor je razmatrao koji su im sljedeći koraci, rekao je dr. Suljić za Radiosarajevo.ba.

 „Direktor je zabrinut, ostat će bez 41 zaposlenog od 50, tako da je to samo od sebe alarmantno, a mi ne odustajemo. Nije u redu kako naša Vlada tumači Zakon o radu, jer po njihovom tumačenju, doktori ne mogu imati reprezentativnost. U ostalim kantonima to nije tako“, naveo je.

Naveo je da ih je na ovaj potez natjerala vlada TK koja i dalje insistira da ljekari u Tuzlanskom kantonu nisu potrebni i koja rizikuje da uništi sve što je prethodnih decenija stvarano. 

Dr. Suljić napominje da se svakodnevno bilježe odlasci medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine: „Ako se ovako nastavi u TK, ostaje se bez doktora. Već je iz mog Doma zdravlja troje otišlo u Njemačku. A ovo što je ostalo ne može da ostvari prava koja im po zakonu pripadaju. Nezadovoljni smo jer nam je neuređen zdravstveni sistem.“

Doktor napominje da su kontakti s Vladom TK nikakvi, te da su ih izbacili s pregovora, a kada su prije dvije sedmice imali skup na Trgu slobode u Tuzli, Vlada ih je pozvala i obećala da će u četvrtak javiti da će im dati reprezentativnost i riješiti situaciju, međutim do toga nije došlo.

„Došli smo na pregovore a oni su nam rekli da nema ništa od toga i da to nije prema zakonu i u tom kontekstu, prekinuta je sva komunikacija. Prinuđeni smo da svoje pravo tražimo individualnim otkazima koje Sindikat organizira“, rekao dr. Suljić.

Doktor Suljić navodi: „Dio smo Federalnog saveza, ima nas 4.000 i imamo podršku svih njih i ako ovo završi na najgori mogući način, oni će se potruditi da nas zbrinu koliko budu imali mogućnost. Nijedan član na Federalnom nivou neće se staviti u službu vladajućih struktura kako bi se zamijenile kolege. Imamo podršku Ljekarske komore, a i Federalnog saveza sindikata doktora medicine i stomatologije - čiji smo dio. Ne odustajemo i tražimo svoja prava."

„Nadam se da će Skupština donijeti pravu odluku jer smo tražili vanrednu sjednicu o urušavanju zdravstvenog sistema TK i da se ovo riješi na najbolji mogući način“, rekao je dr. Suljić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije