Dr. Stevanović: Bogića neće uplašiti i obeshrabriti, radujem se zajedničkom radu

5
Faruk Vele
Dr. Stevanović: Bogića neće uplašiti i obeshrabriti, radujem se zajedničkom radu
Foto: Adi Kebo (zurnal.info) / Dr. Dragan Stevanović

Povjereništvo sarajevskog SDP-a, nakon provedene procedure izbora gradskih vijećnika u četiri sarajevske općine, donijelo je jučer odluku da dr. Dragan Stevanović, ugledni sarajevski ljekar, bude kandidat za člana rukovodstva Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Razgovarao: Faruk Vele

"Ja sam građanin ovog grada. Počastvovan sam ovim prijedlogom. A posebno mi je zadovoljstvo, ako se takva situacija i ostvari, da ću raditi sa mojim drugom, prijateljem i takvim čovjekom kao što je Bogić Bogićević. Koliko sam čuo, i ostali kandidati za eventualno rukovodstvo Gradskog vijeća i za dogradonačelnike su imena koja garantuju da bismo mogli pokazati da je ovo zaista glavni grad Bosne i Hercegovine. Špekuliše se o više imena. Bilo koji da od tih kandidata da bude, ja ću biti zadovoljan", kaže dr. Stevanović za Radisoarajevo.ba.

Četvorka ima većinu

Dr. Stevanović ističe kako očekuje da već sutra zasjeda Centralna izborna komisija (CIK), te da i konačno potvrdi mandate gradskih vijećnika.

"Mislim da se taj posao, po ovom što znam gdje su i kako su izabrani vijećnici u općinama, može završiti sutra. Onda nema nijednog formalnog razloga da se ne zakaže konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, vjerovatno počekom marta. Izbor gradonačelnika je prilično jednostavan, tako da mislim da se sve to može završiti na konstituirajućoj sjednici, jer Četvorka ima ubjedljivu i sigurnu većinu. To neće biti poseban problem", ističe ugledni sarajevski ljekar.

Njegova želja je da Grad Sarajevo "čvršće i konkretnije objedini aktivnosti četiri gradske općine".

"Da uvežemo njihove aktivnosti na nekim zajedničkim projektima, od infrastrukturnih, preko zaštite okoliša i unaprjeđenja saobraćaja, do zaštite nekih kulturno-istorijskih spomenika koji se prilično devastiraju i zaboravljaju. Žao mi je da je Ustavom i propisima napravljeno to da je Grad Sarajevo sveden na četiri gradske opštne, a ne na ono što Grad zaista i jeste, a to je prostor koji danas obuhvata Kanton Sarajevo. On je to bio geografski , istorijski i svakako. Ipak, pokazat ćemo da mislimo o svim građanima, da se široko otvaramo, da pokažemo cijeloj Bosni i Hercegovini, da to nije samo jedan prostor unutar Kantona Sarajevo, nego zaista glavni grad države. Mislim da ćemo u tome uspjeti", optimističan je dr. Stevanović.

Podrška Bogićeviću

Komentirajući informacije o prijetnjama i uvredama koje su, prema sinoćnjim tvrdnjama predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, upućene na račun Bogića Bogićevića, kandidata Četvorke za prvog čovjeka Grada Sarajeva, dr. Stevanović je kazao da to ne može obeshrabriti bivšeg člana Predsjedništva SFRJ, čovjeka koji je politici jednog Slobodana Miloševića rekao "NE". Na koncu, na desetine hiljada građana Sarajeva i Bosne i Hercegovne otvoreno je podržalo kandidaturu Bogićevića.

"Ne vjerujem da takvo nešto može uplašiti ili obeshrabriti Bogića Bogićevića. Nije ga se moglo obeshrabriti u mnogo težim vremenima i situacijama. Nisam čuo za baš neke prijetnje. Ali mi smo takav politički ambijent. Ponovo se prebrojavaju krvna zrnca i imaju dvojni aršini... Mislim da je to nasramotu onih koji uopšte razmišljaju na takav način. Bogić Bogićević ima apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, iza njega će stajati Gradsko vijeće. S druge strane to Gradsko vijeće će biti konstiuisano onako kako je to Ustavom i Statutom Grada Sarajeva predviđeno. Nijedan narod neće biti dominantan, niti ima potrebe. Mi smo prije sveg građani Grada Garajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, a onda tek Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Ostali", poruka je dr. Stevanovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije