Dr. Senad Ćeman: Ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu

0
Radiosarajevo.ba
Dr. Senad Ćeman: Ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu
Foto: CDV / Dr. Senad Ćeman

U Rijasetu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine nedavno je održan sastanak zamjenika Reisu-l-uleme Enesa ef. Ljevakovića, čelnika Agencije i INZ-a, na temu unapređenja zdravstvenog aspekta klanja, ali i cijelog procesa, uključujući veterinarski nadzor i zbrinjavanje otpada nakon klanja kurbana.

Dr. Senad Ćeman, profesor Fakulteta islamskih nauka Sarajevo, govoreći o šerijatskim propisima o kurbanu, kazuje da se "Pod kurbanom podrazumijeva klanje određene životinje u tačno određeno vrijeme sa namjerom približavanja Allahu, dž.š.".

 "Uvjet valjanosti kurbana je, između ostalog, materijalna mogućnost osobe da kupi ili posjeduje kurban, dok je uvjet da bi životinja mogla biti kurban - sačuvanost od mahana koje su obično štetne po zdravlje životinje ili utječu na kvalitet i količinu mesa. Vrijeme klanja kurbana je prvi dan Bajrama, nakon bajram-namaza, a osim prvog dana Bajrama, kurban se može zaklati i drugi dan i do pred zalazak sunca trećeg dana Bajrama.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Ako bi prošlo vrijeme klanja, a kupljeni kurban ne bi bio zaklan, takav kurban daje se živ u sadaku jer se on, u običajnom pravu (urfu), računa kao i zavjetni kurban. Kurban mora biti određene starosne dobi - deva od najmanje pet godina, goveče od najmanje dvije godine, koza od jedne godine ili ovca od šest mjeseci. Ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu. Deva i goveče mogu biti kurban za najviše sedam osoba", ističe između ostalog profesor Ćeman.

O cilju kurbana, kurbanu za drugoga, te drugim pojedinostima vjerskog aspekta u cjelokupnoj izjavi na linku  ispod možete čuti tumačenja dr. Ćemana.

[youtube][/youtube]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije