Čestitamo: Kralj Charles imenovao Tuzlanku za prvu ženu na prestižnu poziciju Univerziteta Aberdeen

10
Radiosarajevo.ba
Čestitamo: Kralj Charles imenovao Tuzlanku za prvu ženu na prestižnu poziciju Univerziteta Aberdeen
FOTO: Facebook / Mirela Delibegović

Doktor Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovog petka, 5. jula, podijelio je priču o fenomenalnom uspjehu uspjehu prof. Mirele Delibegović.

"Budite ponosni N.E. Kralj Čarls imenovao je Tuzlanku prof. Mirelu Delibegović za prvu ženu državnu predsjedavajuću fiziologije na Univerzitetu Aberdeen, rekao je dr. Čustović, pa dodao:

Lidl dolazi u još jedan grad u Bosni i Hercegovini

Lidl dolazi u još jedan grad u Bosni i Hercegovini

"Sa velikim ponosom objavljujem vijesti o uspjesima bosanskohercegovačkih istraživača, akademika, inženjera, doktora i drugih stručnjaka. Moram reći da je ovo jedno od najvećih dostignuća bilo kojeg istraživača iz Bosne i Hercegovine!"

Profesorica Mirela Delibegović krenut će stopama pionira inzulina i dobitnika Nobelove nagrade JJR Macleoda koji je na toj funkciji, koju je zadužio monarh, od 1928. do 1935. godine.

Profesorica Delibegović vodi istraživanje na razumijevanju uzroka inzulinske rezistencije – kada tjelesne ćelije ne reagiraju pravilno na proizvedeni ili ubrizgan inzulin što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi – i pronalaženje načina da se ova stanja odgode ili čak preokrenu.

Ove poizicije nevjerovatno prestižne i ustanovljene u disciplinama za koje se smatra da su fundamentalne i za kojima postoji stalna i značajna potreba. Profesorica Delibegović sada drži jednu od samo dvije pozicije za fiziologiju u Velikoj Britaniji.

Dok je otkriće inzulina od strane Macleodovog istraživačkog tima iz Toronta omogućilo spasonosni tretman za osobe sa dijabetesom tipa 1, rad profesora Delibegovića ima potencijal da transformiše tretman ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2 ili koji su u riziku od razvoja dijabetesa. Ona je na čelu Centra za kardiovaskularne bolesti i dijabetes u Aberdeenu koji istražuje insulinsku rezistenciju i kako su dijabetes, srčane bolesti, starenje i Alchajmerova bolest isprepletene.

To je naša Mirela Delibegović, između ostalog, ona je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, često prenosi svoje znanje studentima i akademicima u zemlji. Također je ponosni donator Bosnia & Herzegovina Futures Foundation.

Mirela čestitam, tako sam nevjerovatno ponosan na tebe i ovo postignuće", podijelio je dr. Edhem Čustović

Budite ponosni ❗️N.E. Kralj Čarls 🇬🇧 imenovao je Tuzlanku prof. Mirelu Delibegović 🇧🇦 za prvu ženu državnu...

Posted by Dr. Edhem Čustović on Friday, July 5, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije