Dosta nam je svađa i ratne retorike! Građani dali glasove ženama i poslali važnu poruku političarima

5
L. R.
Dosta nam je svađa i ratne retorike! Građani dali glasove ženama i poslali važnu poruku političarima
Foto: Radiosarajevo.ba / Ćudić, Memić, Mahmutbegović, Karić

U nedjelju, 2. oktobra ove godine, održani su Opći izbori Bosne i Hercegovine.

Građani su birali članove Predsjedništva BiH, predsjednika (i potpredsjednike) entiteta RS kao i zastupnike u skupštinama države, oba entiteta i deset kantona.

Kao i svaki put, iz mnogih političkih tabora stižu brojne reakcije o rezultatima izbora, svako vuče 'mlin' na svoju vodu, svi su pobijedili, no o jednom zanimljivom fenomenu slabo se govori - a to je kako su kandidatkinje na ovim izborima često dobile više povjerenja od svojih stranačkih kolega.

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

U tom kontekstu, potrebno je naglasiti i da, uprkos zakonskoj odredbi da se na izbornim listama mora naći 40 posto manje zastupljenog spola, i dalje postoje velike razlike u zastupljenosti polova u zakonodavnim tijelima na svim nivoima vlasti... Analitičari - među kojima je i Ljubiša Aćimović, diplomirani politikolog kojeg čemo citirati - često navode da stoga nije čudno što je politička scena u BiH obojena "tradicionalno muškim karakteristikama – puno svađe, uvreda, podignutih tonova, agresivnih ispada, ratničke zapaljive retorike..."

Koje zastupnike ćemo vjerovatno gledati u državnom Parlamentu: Mehmedović, Tegeltija, Ćudić...

Koje zastupnike ćemo vjerovatno gledati u državnom Parlamentu: Mehmedović, Tegeltija, Ćudić...

Predsjedništvo BiH

Pogledamo li rezultate za Predsjedništvo BiH, podaci Centralne izborne komisije kažu da je najviše glasova - kad se promatraju i FBiH i RS-u - osvojila Željka Cvijanović (SNSD), koja zasad ima više od 300 hiljada glasova.

Slijedi je Denis Bećirović (kandidat 11 ujedinjenih stranaka) koji ima 290 hiljada glasova.

Cvijanović je kandidatkinja - i, po svemu sudeći - nova članica Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, dok je Bećirović također pobjednik za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Parlament BiH

Pogledajmo i kako su građanke i građani glasali za kandidatkinje za državni Parlament.

Podaci CIK BiH: Koliko ima nevažećih glasačkih listića?

Podaci CIK BiH: Koliko ima nevažećih glasačkih listića?

Najbolje plasirana kandidatkinja stranke koja je osvojila najviše glasova iz FBiH za ovu skupštinu - SDA jeste Alma Čolo, ali je ona na 7. mjestu po osvojenim glasovima za svoju stranku, no zato je kandidatkinja koalicije okupljene oko HDZ-a Darijana Filipović na apsolutno prvom mjestu njihove liste, s osvojenih 23.280 glasova.

Drugi po redu, iz ove koalicije, je Marinko Čavara koji je osvojio 13.621 glasova.

Najviše glasova u Našoj stranci za ovaj nivo vlasti dobila je Sabina Ćudić - 15.504, dakle više i od Čavare...

Sabina Ćudić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sabina Ćudić

Bolja od svojih kolega bila je i Alma Đerzić Imamović, iz Koalicije Država, koja je osvojila najviše glasova (1.256) od svih kandidata koje su nam oni ponudili za državni Parlament.

Parlament FBiH

Pogledamo li Federalnu skupštinu, i tu zasad najbolje kotira SDA.

Najviše glasova osvojila je - Melika Mahmutbegović, i to 10.764, a slijedi je Begajeta Čaušević s 10.447 osvojenih glasova. Tek poslije nalazi se ime Fadila Novalića koji ima nešto više od osam hiljada biračkih glasova.

Javno priznao kako je Jeleni Trivić upisao - nula glasova

Javno priznao kako je Jeleni Trivić upisao - nula glasova

U koaliciji okupljenoj oko HDZ-a, od prvih pet imena koja su prošla najbolje, čak tri su žene - Marija Kikaš, Vlatka Martinović i Lidija Bradara.

Također, kandidatkinja NES-a Ilda Alibegović druga je po broju glasova iz svoje stranke za ovaj nivo vlasti. 

Predsjednik RS-a

Za ovu poziciju vodi Milorad Dodik (SNSD), no njegova protukandidatkinja Jelena Trivić - koja je proglasila pobjedu u izbornoj noći - tvrdi da su na izborima 'pokradeni', a već smo vidjeli i prva javna priznanja da su joj ljudi 'zaboravili' upisati glasove.

Jelena Trivić
FOTO: Facebook: Jelena Trivić

Ona je, prema aktuelnim podacima CIK-a, osvojila oko 250 hiljada glasova.

Razlika između Dodika i Trivić je 28.108 glasova u korist Dodika, no naglasimo i da za ovaj nivo imamo 33.820 nevažećih listića...

Kantonalne skupštine

Što se tiče Sarajeva, gdje zasad vodi SDA, najviše glasova birači ove stranke također su dali ženi, i to prof. dr. Sebiji Izetbegović koja je osvojila 10.697 glasova.

Među prvih deset plasiranih kandidata iz ove stranke još su tri žene - Smiljana Viteškić, Amra Hasagić te Rijana Jusufbegović.

Druga stranka po broju glasova - Narod i pravda - također 'vodi' zahvaljujući glasovima koje je dobila žena.

Razlika između SDA i NIP-a samo 89 glasova: Kako stoje ostale članice Trojke?

Razlika između SDA i NIP-a samo 89 glasova: Kako stoje ostale članice Trojke?

Riječ je o Arijani Memić, koja je osvojila 10.310 glasova.

I ovdje još tri žene među prvih deset s najviše glasova - Danijela Kristić, Mersiha Mehmedagić i Alema Džafo.

Sjednica Skupštine KS, Arijana Memić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Skupštine KS, Arijana Memić

Identična situacija i kod trećeplasirane stranke - SDP-a.

Najviše glasova osvojila je aktualna gradonačelnica Benjamina Karić, koja je (zasad) dobila povjerenje od 8.533 birača, a među prvih 10, također još tri žene - Jelena Pekić, Belma Kapo i Kristina Petrović

Stranka za BiH četvrta je u KS po broju osvojenih glasova. Najviše glasova (osvojio je najviše glasova od svih kandidata za ovaj kanton) - čak 15.446 osvojio je Semir Efendić.

No, slijedi ga kandidatkinja Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, a među prvih deset su i Admela Hodžić, Elza Gaković i Emina Hodžić. 

Što se tiče Naše stranke, najviše glasova je dobio aktuelni kantonalni premijer Edin Forto (8.456), ali odmah iza njega je Vildana Bešlija, dok su među deset kandidata s najviše osvojenih glasova i Miomirka Melank, Sanela Klarić i Anja Margetić. 

Izborna utrka za Skupštinu u Sarajevu: U kojoj opštini vodi koja stranka?

Izborna utrka za Skupštinu u Sarajevu: U kojoj opštini vodi koja stranka?

U DF-u slična situacija: Albin Zuhrić je osvojio najviše glasova, ali visoko na listi najboljih deset nalaze se i Marijela Hašimbegović, Vedrana Vuković, Aldijana Birdžo, te Azra Hubana-Đulalić. 

Također, najviše glasova za Koaliciju Država u Kantonu Sarajevo osvojila je Nikolina Petković-Jalovičić.

U HNK, na listi SDA, najviše glasova također je dobila žena - Irma Memidžan, a u ZDK najviše glasova u Narodu i pravdi dobila je - Amra Babić.

SDP-ova Fatka Kulenović prva je po osvojenom broju glasova u ovoj stranci za USK, Elvira Abdić Jelenović najbolje je prošla na listi Laburista u istom kantonu, baš kao što je i Lejla Bakrač prva s glasovima na SBB-ovoj listi za USK.

Da zaključimo riječima argentinskih feministica:

"Nekoliko žena u politici mijenja žene. Mnogo žena u politici mijenja politiku."

Ovaj medijski sadržaj podržan je kroz Tranisition Promotion, zvanični program Vlade Republike Češke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije