Dosad identificirano 3 737 žrtava genocida

Radiosarajevo.ba
Dosad identificirano 3 737 žrtava genocida

Prema podacima kojima raspolaže Rifat Kešetović, rukovodilac identifikacijskog projekta za Podrinje, do sada je identificirano 3.737 žrtava genocida u Srebrenici, a na hiljade nalaza je u proceduri.

“Obaviješten sam da Međunarodna komisija za nestale u proceduri ima još veliki broj nalaza, tako da je stvarni broj već blizu 6.200 osoba.

Ovaj broj o kojem govorim, dakle 3.737, tiče se osoba za koje smo do kraja prošle godine izdali zapisnike o utvrđivanju identiteta i potvrde o smrti”, pojasnio je Kešetović, kojeg je kao vještaka pozvalo Tužilaštvo u procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv Milorada Trbića, optuženog za genocid nad srebreničkim Bošnjacima.

Prema navodima optužnice, Trbić je, kao odgovorna osoba za rukovođenje četom Vojne policije, od 11. jula do 1. novembra 1995. godine, skupa s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), učestvovao u pogubljenju više od 7.000 muškaraca, prenio je BIRN - Justice Report.

Prema riječima vještaka, postupak do konačne identifikacije žrtve počinje ekshumacijom, koja se radi “uz naredbu Tužilaštva u Tuzli”, te se tom prilikom “svaki ostatak numerizira i daje mu se posebna oznaka koja ostaje s njim do same identifikacije".

“Nakon povratka u centar PIP otvaraju se vreće i onda dolazi do procesa sudsko-medicinske analize i antropološke obrade ostataka. Nakon toga slijedi DNK analiza i onda se svi ti podaci koriste da bi se izdala konačna potvrda o utvrđivanju identiteta”, kazao je Kešetović.

Dodao je da se “u jako rijetkim slučajevima” može utvrditi uzrok smrti s obzirom na činjenicu da je veliki broj ostataka pronađen u sekundarnim grobnicama i s velikim oštećenjima i fragmentima nastalim nakon njihovog prebacivanja teškim građevinskim mašinama.

Cheryl Katmatzyk, forenzičarka ICMP-a, također vještakinja Tužilaštva, kazala je da je Centar za reasocijaciju Lukavac, na čijem je ona čelu, u protekle dvije godine centru ICMP-a poslao na DNK analizu “preko 10.000 nalaza za utvrđivanje identiteta”.

“DNK nalazi su ključni za naš rad zato što su tijela rasparčana, pomiješana i fragmentirana, i bez tih nalaza bilo bi nemoguće ostvariti reasocijaciju”, dodala je ona.

Katmatzyk je pojasnila da je ICMP tokom rada utvrdio kako je određeni broj masovnih sekundarnih grobnica koje se tiču Srebrenice “međusobno povezan”.

“Ustanovili smo putem DNK analiza da se dijelovi tijela određenih osoba nalaze u više različitih grobnica i nakon utvrđivanja ovoga ustanovili postojanje veza za grobnice, odnosno da proističu iz jedne zajedničke grobnice”, pojasnila je vještakinja.

U optužnici se navodi da je Trbić od 1. augusta do 1. novembra 1995. godine, zajedno s drugim osobama, omogućio i nadzirao ponovni ukop tijela ekshumiranih iz primarnih masovnih grobnica te prebacivanje do sekundarnih grobnica.

Naredno ročište u procesu koji se vodi protiv njega zakazano je za 29. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije