Doris Pack, vehabije i Reisova reakcija

Radiosarajevo.ba
Doris Pack, vehabije i Reisova reakcija


Vehabije u Bosni i Hercegovini, prijetnja koju donose i porast vehabijskog pokreta u našoj zemlji, opet su izrazito aktuelne teme u briselskim hodnicima Brisela, ali ovaj put imaju novi tonalitet. Naime, Doris Pack, izvijestilac Evropskog parlamenta za BiH, prihvatila je inicijativu kojom će se od Islamske zajednice u našoj zemlji tražiti da se „jasno očituje o rastu vehabizma“.

Zahtjev bi trebao biti upućen putem Rezolucije čiji je Nacrt već prihvaćen od strane Vanjskopolitičkog komiteta parlamenta Evrope (AFET).

Inicijativa je došla od nizozemskog poslanika Bastiana Beldera, koji je u izjavama za medije Republike Srpske nerijetko „upozoravao na rast vjerskog fundamentalizma u BiH, pogotovo oličenog u vehabizmu“.

Formalizacija termina

Navodno je Belder, piše Dževad Hodžić u današnjem komentaru za dnevne novine Oslobođenje, primjedbe bazirao na medijskim izvještajima, a pogotovo na izvještaju biskupa Pere Sudara od 29. januara ove godine u kojem je upozoreno na rast vehabizma u BiH. Također, vrhbosanki nadbiskup i kardinal Vinko Puljić nedavno je istaknuo kako je i sam imao "loša iskustva s vehabijama".

A, nije ovo prvi put da Doris Pack govori o vehabijama. Podsjetimo, ona je još 2010. pričala kako Evropski parlament želi vidjeti konkretnu „borbu BiH protiv fundamentalizma“. Ono što je zaista neobično, to je formalizacija termina „vehabije“ unutar evropskih struktura vlasti; treba imati u vidu da se radi o žargonskom terminu i da bi se, ako se želi pričati o ovom problemu na ovom nivou, morao koristiti izraz „pojedini pripadnici salafijskog pokreta u BiH“.


Mustafa ef. Cerić

Pack je i ovaj put upotrijebila izraz 'vehabije', a na pitanje zašto je na sjednici AFET-a pri EU spomenula direktno reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića, nije imala poseban komentar. Svi znamo ko je poglavar IZ u BiH, dodala je Pack. Inače, AFET je na toj sjednici raspravljao o stanju u BiH i gore navedenoj Rezoluciji.

U stavu joj se pridružila i Tanja Fajon, slovenska europoslanica, koja je i član AFET-a.

„Vehabizam nikako ne smijemo potcjenjivati, jer on može imati velike ekonomske i finansijske resurse koje vuče još iz veza stečenih tokom ratova na Balkanu, i zbog toga vlasti BiH treba da budu pažljive i da po potrebi reaguju“, rekla je Fajon za Glas Srpske.

Obje izjave, a pogotovo ona zvanična koju je uputila Pack, naljutile su Islamsku zajednicu BiH koja je u saopštenju za medije poručila Packovoj da je na Dodikovoj platnoj listi; IZBiH se nije oglasila povodom rasta 'vehabizma', što su Pack i Belder zatražili.

Saopštenje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Odgovor se čeka

U saopštenju je istaknuto kako Packova nema pravo da pere svoju savjest zbog toga što su, nakon proglasa 'nikad više', „dozvolili istrebljenje jednog miroljubivog evropskog naroda u vremenu kada u Srebrenici nije bilo nijednog saudijskog plaćenika“.

Odgovor Doris Pack na saopštenje Islamske zajednice BiH još nije stigao.

Ne ulazeći dublje u razloge ponašanja gore navedenih evropskih parlamentaraca, baš kao što analizu o sigurnosnom riziku koji donose „vehabije“ ostavljamo bh. relevantnim strukturama koje za to primaju plaću, zanima nas da li će Brisel isti stav zauzeti prema ostalim radikalnim organizacijama u BiH, kao što je recimo ravnogorski četnički pokret? Pitanje smo poslali, odgovor čekamo..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije