Doris Pack: BiH političari moraju preći s riječi na djela

Radiosarajevo.ba
Doris Pack: BiH političari moraju preći s riječi na djela


Zastupnica  Evropskog parlamenta  i izvestiteljica za BiH Doris Pack pozvala je bh. političare da pređu s riječi na djela te zatražila od parlamentaraca da pozovu lidere u Bosni i Hercegovini da počnu maksimalno ozbiljno da rade svoj posao kako bi Bosna i Hercegovina mogla dalje da napreduje na putu ka Evropskoj uniji, jer za to su dobili povjerenje građana.

Tokom današnjeg obraćanja zvaničnika na Međunarodnom samitu Mir i pomirenje – Korak naprijed, Pack je kazala: "Čula sam lijepe riječi, ali su potrebna dijela."

Prema njenim riječima, parlamenti na svim nivoima treba da prisile političare da rade.

"Ne postoje opravdanje da političari u ovoj zemlji ne rade, a naročito parlamentarci treba da na neki način natjeraju političare da rade konkretne stvari", kazala je Pack u izjavi novinarima u Banjoj Luci, javlja agencija Anadolija.

Upitana za komentar nedavnih zahtjeva u Evropskom parlamentu da se BiH na neki način kazni, jer nije ispunila presudu u predmetu Sejdić-Finci, Pack je pojasnila  da je njena motivacija da upotrijebi sve instrumente da bi političari razumjeli da moraju da rade konkretne stvari.

"Znate da Evropska unija raspolaže veoma jakim instrumentima. Hoćemo da BiH bude dio našeg društva i stoga ona mora da za to sa ispuni uvjete, na isti način kako je to uradila Hrvatska", izjavila je Pack.

Dodala je da je  njen amandman, koji je nedavno predlagala u Evropskom parlamentu, bio poruka da bh. lideri shvate koja je njihova obaveza i da učine neke stvari za budućnost svoje djece.

"Moja namjera nije bila  da se sankcionišu građani, već samo političari koji očito neće da rade konkretne stvari u svojoj zemlji", zaključila je Doris Pack.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije