Donacija vlade SAD-a graničnoj policiji BiH

Radiosarajevo.ba
Donacija vlade SAD-a graničnoj policiji BiH

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je uručena donacija Vlade SAD-a Graničnoj policiji i Upravi za indirektno oporezivanje BiH od strane EXBS Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja ukupne vrijednosti 553 510 američkih dolara, stoji u priopćenju iz Granične policije BiH. 

Donaciju je uručio vršilac dužnosti zamjenika šefa misije Ambasade SAD-a u BiH Thomas Mesa, a ceremoniji su prisustvovali: regionalni EXBS savjetnik za Bosnu i Hercegovinu Christopher Milam, direktori Granične policije BiH Vinko Dumančić, Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula i Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan. 

Donacija vrijedna 553 510 dolara sadrži, uz ostalo, pet vozila koja će koristiti mobilni timovi UIO-e za spriječavanje krijumčarenja, najnoviji rentgen aparat koji će biti korišten na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, sisteme za pretraživanje vozila i ostalu vrijednu opremu koja će omogućiti otkrivanje, presretanje i zapljenu OMU-a (oružja za masovno uništenje) te time poboljšati sigurnost granica u Bosni i Hercegovini. 

Graničnoj policiji BiH donirana je sofisticirana oprema najnovije generacije za detekciju krijumčarene robe i specijalistička oprema za nadzor graničnog pojasa u vrijednosti od oko 81 000 američkih dolara. Među doniranom opremom nalaze se: dvogledi za noćno osmatranje, dalekometni dvogledi, termalne i bežične kamere, pejdžeri i dr. 

Osim specijalističke opreme Graničnoj policiji BiH donirano i 55 kompjutera u vrijednosti od oko 57 000 američkih dolara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije