Dom naroda sutra o popisu stanovništva

Radiosarajevo.ba
Dom naroda sutra o popisu stanovništva


Dom naroda Parlamenta BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH. Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH podržala je prijedlog ovog zakona u drugom čitanju uz desetak amandmana koje je prihvatila.

Jedan od amandmana predviđa brisanje člana 48. predloženog zakona, kojim je bilo definisano da će „primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Upravo ovaj član bio je kamen spoticanja prilikom razmatranja predloženog zakona i u prošlom sazivu državnog parlamenta. Naime, Dom naroda državnog Parlamenta u prethodnom sazivu nije okončao proceduru u vezi s prijedlogom zakona o popisu stanovništva iako je u prošlom sazivu Predstavničkog doma predloženi zakon dobio "zeleno svjetlo“, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije