Dom naroda: Sporan izbor hrvatskog predstavnika

Radiosarajevo.ba
Dom naroda: Sporan izbor hrvatskog predstavnika

Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj konstitutivnoj sjednici najvjerovatnije neće u potpunosti biti konstituisan, jer se očekuje da u rukovodstvu budu izabrani srpski i bošnjački predstavnik Ognjen Tadić /SDS/ i Sulejman Tihić /SDA/, dok je pod znakom pitanja izbor hrvatskog predstavnika.

Prema saznanjima lista "Oslobođenje", za člana Kolegijuma iz reda hrvatskog naroda biće predloženi Dragan Čović /HDZ BiH/, dok će stranke platforme za tu funkciju predložiti Stjepana Krešića /HSP BiH/.

Prema sadašnjem rasporedu snaga i Čović i Krešić imaju po sedam glasova delegata. Čović će imati glasove HDZ-a BiH, HDZ 1990, SNSD-a, SDS-a i DNS-a, dok će Krešića podržati HSP, SDP i SDA, jedino se ne zna za koga će se opredijeliti delegat PDP-a Mladen Ivanić.

U skladu s odredbama Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izborom samo srpskog i bošnjačkog člana rukovodstva smatra se da Kolegijum nije izabran. Na današnjoj konstitutivnoj sjednici biće izabrani klubovi Doma naroda.

Pošto je za izbor predsjedavajućeg dovoljna prosta većina, od tri delegata jasno je da će za čelnika Kluba bošnjačkog naroda biti izabran predstavnik SDA Halid Genjac, Kluba srpskog naroda Krstan Simić iz SNSD-a i Kluba hrvatskog naroda Josip Merdžo iz HDZ 1990.

Na početku konstitutivne sjednice planirano je da 15 novoizabranih delegata položi svečanu zakletvu, a pola sata prije toga biće im uručena uvjerenja o dodjeli mandata od Centralne izborne komisije BiH.

U novi saziv Doma naroda BiH iz reda srpskog naroda izabrani su Krstan Simić i Staša Košarac /SNSD/, Ognjen Tadić /SDS/, Mladen Ivanić /PDP/ i Dragutin Rodić /DNS/, iz reda hrvatskog naroda izabrani su Dragan Čović i Borjana Krišti /HDZ BiH/, Krunoslav Vrdoljak /SDP/, Josip Merdžo /HDZ 1990/ i Stjepan Krešić /HSP BiH/, dok su iz reda bošnjačkog naroda izabrani Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Halid Genjac /SDA/, Hasan Bećirović i Mehmed Bradarić /SDP/.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije