Dom naroda PSBiH nije usvojio po skraćenom postupku ukidanje akciza na gorivo

10
L. M.
Dom naroda PSBiH nije usvojio po skraćenom postupku ukidanje akciza na gorivo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom naroda PS BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po skraćenom postupku.

Predloženim zakonom predviđa se ukidanje akciza na gorivo. Usvajanje ovoga zakona, kako navode predlagači, dovelo bi do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Od 15 prisutnih delegata, 10 je bilo za, a svi su iz entiteta Federacija BiH.

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Vučića iznerviralo pitanje novinarke iz BiH o Srebrenici, izderao se na nju: "Nemojte da izmišljate"

Na prethodnoj sjednici ovog doma također nije bilo potrebne entitetske većine po skraćenom postupku pa je Prijedlog zakona išao na usaglašavanje u Kolegiju DN PSBiH. Kolegij nije postigao saglasnost.

Protiv su bila četiri deleagata iz RS, a jedan suzdržan.

Zahtjev o razmatranju po skraćenom postupku nije usvojen, ide u redovnu proceduru.

Iako je prema ranije predloženim dnevnom redu bilo predviđeno njegovo razmatranje, delegati danas ipak nisu razmatrali Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom, a koji predviđa uvođenje stope PDV-a od pet posto za pojedine životne namirnice i lijekove, te 22 posto za luksuzne proizvode.

Razlog je taj što sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda, na kojoj je trebao biti razmatran taj i još nekoliko prijedloga zakona, nije održana krajem prošle sedmice zbog nedostatka kvoruma.

Sjednica Doma naroda PSBiH, 16. maj 2022. - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Doma naroda PSBiH, 16. maj 2022.

Klub Bošnjaka u Domu naroda je na počeku sjednice zatražio je hitno zasijedanje Doma a jednom tačkom dnevnog reda: Osiguranje sredstava za finansiranje Općih izbora koji će se održati 2. oktobra 2022. godine.

Zaključak je pročitao delegat SDA Asim Sarajlić te ispred Kluba predložio zaključak da se: Nalaže se Vijeću ministara da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH u roku od 24 sata donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM za troškove rashoda CIK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije