Dom naroda PSBiH formirao rukovodstvo: U Kolegij izabrani Ademović, Špirić i Čović

2
L. M.
Dom naroda PSBiH formirao rukovodstvo: U Kolegij izabrani Ademović, Špirić i Čović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Asim Sarajlić

U Sarajevu je danas počela Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu na kojoj je određeno rukovodstvo ovog Doma.

Novi saziv Kolegija Doma naroda PSBiH čine: Nikola Špirić (iz reda srpskog naroda) predložen je za predsjedavajućeg, Kemal Ademović (iz reda bošnjačkog naroda) i Dragan Čović (iz reda hrvatskog naroda) za njegove zamjenike.

Tokom rasprave o imenovanju člana Kolegija iz reda bošnjačkog naroda, za riječ se javio Šefik Džaferović koji je rekao da je Ademović prvi kandidat koji je izabran u Kolegij, a koji nije dobio podršku Kluba naroda iz kojeg dolazi. Ademović je podržao samog sebe dok su ostali podržali Džaferovića.

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

Izabrana su i rukovodstva klubova naroda. Za predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka imenovan je Šefik Džaferović, dok će zamjenik naknadno biti izabran.

Klubom Hrvata predsjedavat će Marina Pendeš, a zamjenik Zdenko Ćosić. Sredoje Nović izabran je za predsjedavajućeg Kluba Srba, a zamjenica je Snježana Novaković-Bursać.

Podsjetimo, novi saziv Doma naroda čine:

Dom naroda
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dom naroda

- Iz reda bošnjačkog naroda: Safet Softić i Šefik Džaferović (SDA), Džemal Smajić (SBiH), Kemal Ademović (NiP) te Dženan Đonlagić (DF).

- Iz reda hrvatskog naroda: Zlatko Miletić (ZNG), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić (HDZ BiH), kao i Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

- Iz reda srpskog naroda: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Radovan Kovačević (SNSD) te Želimir Nešković (SDS).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije