Dom naroda preispituje povjerenje Vladi FBiH

Radiosarajevo.ba
Dom naroda preispituje povjerenje Vladi FBiH

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi u najavljenom je dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je počela danas u Sarajevu. Većina delegata Bošnjaka pokrenut će  pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, najavljeno je iz Stranke demokratske akcije. 
Nepovjerenje Vladi  je već izrazio Predstavnički dom na vanrednoj sjednici 12. februara sa 58 glasova poslanika iz stranaka aktuelne parlamentarne većine. Protiv takve odluke glasalo je 26 ostalih prisutnih poslanika, a šest je bilo suzdržano.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić tražio je da se sjednica odgodi jer, prema njegovom mišljenju, nisu ispoštovane procedure, dok mu je federalni premijer Nermin Nikšić odgovorio da je procedura ispoštovana jer je zahtjev Vladi došao 11. januara. Međutim, Zukićev prijedlog odbijen je glasovima 35 delegata.

Dom naroda je potom uvrstio tačku o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

Iz Stranke demokratske akcije jučer je rečeno da će pokrenuti ustavnu proceduru za poništenje ove odluke Predstavničkog doma. Kao razlog je navedeno da sjednica od 12. februara nije sazvana u skladu s Poslovnikom, jer još nije istekao obavezni tridesetodnevni rok za prethodno izjašnjavanje  Vlade o inicijativi za njen opoziv, javila je novinska agencija Fena

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi pokrenule su četiri stranke aktuelne parlamentarne većine u Federaciji - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990. Kao glavni razlog su naveli da sadašnja vlada nema podršku većine u Parlamentu. 

U ministarskom sazivu Vlade su  ministri iz "stare" koalicije, koju su najuticajniji socijaldemokrati imali sa Strankom demokratske akcije, Narodnom strankom "Radom za boljitak" i Hrvatskom strankom prava. Ovaj savez raspao se ljetos i na nivou Federacije proglašena je nova parlamentarna većina nakon što je Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije