Dom naroda potvrdio: Popis u aprilu 2013.

Radiosarajevo.ba
Dom naroda potvrdio: Popis u aprilu 2013.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013, te Zakon o sistemu državne pomoći. Oba zakona usvojena su bez rasprave.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić kazao je novinarima da su zakoni usvojeni u skladu s dogovorom političkih lidera od 28. decembra 2011.

Još propis o budžetu

"Očekujemo danas da predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković potpiše Zakon o budžetu za 2011.i da riješimo i ovo pitanje", rekao je Tihić, javila je novinska agencija Fena.

Zakoni koji su usvojeni danas su dugo vremena bili kamen spoticanja u implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Neke od stranaka opozicije protivile su se usvajanju ovih zakona u predloženom obliku jer, kako su naveli, vode ka razgradnji BiH te od nje prave državnu zajednicu dvaju entiteta.

Prethodno je jutros, zajednička komisija oba doma bh. skupštine usaglasila tekst Zakona o popisu. Usaglašavanje teksta zakona bilo je neophodno budući da je Dom naroda usvojio Zakon o popisu stanovništva u tekstu koji se razlikuje od teksta usvojenog u Predstavničkom domu.

Komisija je usvojila tehničke amandmane usvojene prije dva dana u Domu naroda kojima se određuju rokovi za provođenje popisa i objavljivanje rezultata.

Brisanje člana 48.

U skladu sa dogovorom šestorice političkih lidera i odlukom Doma naroda, iz zakona je brisan član 48, kojim je bilo predviđeno da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1991. godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica, javila je agencija Srna.

Kako je definirano zakonom, popis će se provesti od 1. do 15. aprila 2013, prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24.00 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije