Dom naroda Parlamenta FBiH danas o postupanju sa djecom i maloljetnicima

Radiosarajevo.ba
Dom naroda Parlamenta FBiH danas o postupanju sa djecom i maloljetnicima

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sazvana je za danas u Sarajevu, javlja Fena

U najavljenom dnevnom redu redovne sjednice je usaglašavanje dva zakona jer su njihovi tekstovi odobreni u nešto drukčijim varijantama u dva parlamentarna doma. 

U tom kontekstu su predložena rješenja spornih pitanja u Prijedlogu zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku te u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. 

Prijedlog autentičnog tumačenja člana 4. Zakona o plaćama i naknadama sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicima, također su u najavi dnevnog reda. 

Po hitnom postupku su predložene izmjene i dopune Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, Porodičnog zakona, Zakona o udruženjima i fondacijama te Prijedlog zakona o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Federaciji BiH. 

Pred delegatima će biti i Nacrt regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period 2008-2018. godine, Prijedlog odluke o utvrđivanju Programa provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za period 2013-2016.godina i Prijedlog strategije razvoja naučno–istraživačkog i istraživačko–razvojnog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2012-2022. godina. 

Izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prethodne dvije godine, Izvještaj o radu Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2011. i Statut Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, predloženi su također za dnevni red. 

Pošto je predsjedavajući Doma naroda Radoje Vidović izabran nedavno za načelnika općine Kreševo, za posljednju fazu ove sjednice je najavljeno imenovanje novog predsjedavajućeg, kao i potpredsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije