Dom naroda na strani građana: Usvojen amandman koji će povećati prosječne penzije

Radiosarajevo.ba, Fena
Dom naroda na strani građana: Usvojen amandman koji će povećati prosječne penzije
Fena / Arhiv
Većina zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je da se u izmjeni Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju u FBiH sa dva amandmana promijene neki od prijedloga Vlade FBiH.

To u suštini znači da će Dom naroda promijeniti predloženi zakon, i to u dva polja, od kojih je najvažnija izmjena koja se odnosi na visinu predviđenog općeg boda pomoću kojeg se izračunava penzija budućim korisnicima. Iako tek predstoji izjašnjavanje o kompletnom zakonu, nakon pauze koja je u toku, čini se da bi Dom naroda budućim korisnicima povećanjem općeg boda mogao povećati i buduće penzije.

Vlada je, prema prijedlogu izmjena zakona tražila da visina tog boda bude 13.6, a uz ovaj odobreni amandman opći bod je povećan i iznosi 14.31

Praktično kazano, uz pomoć ovog boda svaki korisnik može da sam sebi izračuna visinu buduće penzije, tako što će ovaj opći bod pomnožiti s bodovima koji se dobivaju na osnovu godina staža i plaća osiguranika. Tako bi, recimo, ukoliko je plaća određenog korisnika fonda PIO bila u visini prosječne u FBiH, osiguranik za svaku godinu staža dobivao po jedan bod.

U 40 godina staža bi skupio 40 bodova, a konačna visina penzije bi se određivala množenjem tih bodova te bi, za prosječnu plaću, visina penzije iznosila 572,4 KM.

Donekle, takve promjene zakona utjecale bi na povećanje najnižih penzija u FBiH, ali s obzirom na to da većina građana BiH zarađuje mnogo manje od prosječne plaće to povećanje ipak ne bi bilo veliko za većinu budućih penzionera u BiH.

Drugim danas odobrenim amandmanom hrvatskih delegata, primjenu zakona treba odgoditi šest mjeseci po stupanju na snagu, što Vlada nije predvidjela njenim prijedlogom. Ako Dom naroda odobri većinom glasova i kompletan zakon na današnjoj sjednici, on će zbog amandmana biti različita tekstualna varijanta u odnosu na prihvaćenu u Predstavničkom domu koji je, pak, odobrio Vladin prijedlog.

Procedura u tom slučaju nalaže usuglašavanje konačnog teksta, što uvijek iziskuje dodatno vrijeme, a konačni tekst usuglašava zajednička komisija oba doma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije