Dom naroda FBiH odlučio: Za nositelje stanarskog prava 1.000 KM po kvadratnom metru?

2
Radiosarajevo.ba
Dom naroda FBiH odlučio: Za nositelje stanarskog prava 1.000 KM po kvadratnom metru?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda PFBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u formi nacrta usvojio je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, budući da prijedlog Vlade F BiH da se ovaj zakon razmatra po žurnoj proceduri nije dobio potrebnu većinu u ovom domu.

Zakon se odnosi na osobe koje su zaključile ugovor o otkupu stana na kojem je postojalo stanarsko pravo, ali im nije omogućeno da uđu u posjed stana i nisu riješile stambeno pitanje. Predlagatelj Zakona u ovoj situaciji predlaže isplatu novčane naknade nositelju stanarskog prava ili njihovim nasljednicima. 

Također, odnosi se i na nositelje stanarskog prava čiji zahtjev je bio odbijen u postupku otkupa stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a te osobe nisu riješile stambeno pitanje. Kako je izaslanicima pojasnio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić suština zakona odnosi se na financijsko obeštećenje osoba koje imaju stanarsko pravo u Federaciji BiH, a nisu u posjedu istih. 

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

"Prema predloženom zakonu za metar kvadratni stana nositeljima stanarskog prava bio bi isplaćen iznos od hiljadu KM, umanjen za jedan posto amortizacije na godišnjoj razini. Iznos je to kojeg je predložio Europski sud za ljudska prava. Zbog nepostojanja zakona sudovi donose presude u kojima se nositelji stanarskog prava obeštećuju po tržišnim cijenama što značajno utječe na Budžet F BiH.

Zakonskim uređenjem ovog pitanja uvest ćemo jedinstvenu naknadu, a ujedno i zaštiti Budžet F BiH iz kojega bi za preko 670 stanova na koje se odnosi i preko 38 hiljada metara kvadratnih stambenog prostora trebalo isplatiti oko 21 milion KM. Prema sudskim presudama koje se donose taj bi iznos bio više od tri puta veći i iznosio bi preko 71 milion KM", pojasnio je ministar Nedić. 

Danas sjednica Doma naroda FBiH: Na dnevnom redu nekoliko zakona

Danas sjednica Doma naroda FBiH: Na dnevnom redu nekoliko zakona

Usvajanjem zakona koji bi uredio ovu oblasti osiguravaju se uvjeti za provedbu presude Ustavnog suda BiH od 30.03.2012.godine , presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 15.12.2009.godine te od 11.04.2017.godine kao i nekoliko presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Delegati su na istoj sjednici usvojili i Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine za financiranje Projekta unapređenja zdravstvenih sustava .

Donošenjem ovakve odluke Federaciji BiH bit će na raspolaganju 19,2 miliona eura, a sredstva će biti korištena za unapređenje kvalitete zdravstvene usluge koje javno-zdravstveni sektor pruža osiguranicima, sanaciju financijskog stanja u javnim zdravstvenim ustanovama te uvođenje novih informacijsko – komunikacijskih tehnologija u rad i poslovanje zdravstvenih ustanova koje bi trebale omogućiti brži protok informacija koje se odnose se na stanje osiguranika, njihovo arhiviranje i dr. kao i osigurati ravnateljima ustanova relevantne informacije u realnom vremenu kako bi se poboljšalo financijsko rukovođenje ustanovama, piše portal Vecernji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije