Dok susjedni koračaju prema EU, BiH tapka u mjestu

E. H.
Dok susjedni koračaju prema EU, BiH tapka u mjestu
FOTO: Screenshot / Težak put ispred BiH

U svijetlu ovih uspjeha komšija, treba podsjetiti da BiH još uvijek čeka kandidatski status, a kao nepremostiva prepreka na tom putu stao je “strašni” upitnik Evropske komisije na koji naša država već više od godinu dana ne može da odgovori.

Susjedna Srbija je danas otvorila još dva pregovaračka poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom (EU) - 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 o statistici, javlja Anadolu Agency.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han rekao je da su poglavlja otvorena jer je postignut dobar napredak u tim oblastima i da je taj napredak ključan za dalje strukturne reforme i rast u Srbiji.

“Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju”, rekao je Han.

Ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da poglavlja koja su danas otvorena potvrđuju da je Srbija do sada bila uspješna u ekonomiji.

“Ako me pitate da li smo zadovoljni, ja mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne i suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni, uporni smo i odlučni u namjeri da postanemo članica EU”, rekla je Joksimović.

Visoka predstavnica za sigurnosnu i vanjsku politiku EU Federica Mogherini rekla je ranije na konferenciji za novinare da očekuje da Priština povuče carinske mjere.

Ona je dodala i da bi ishod dijaloga Beograda i Prištine koji bi EU podržala bio sveobuhvatan pravnoobavezujući sporazum i da za EU nisu prihvatljive podjele po etničkim granicama.

Crna Gora je također danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovaračko poglavlje, 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Crna Gora je do sada otvorila 32 od ukupno 33 pregovaračkih poglavlja, dok je ostalo još poglavlje 8 - konkurencija. Takođe, Crna Gora je privremeno zatvorila tri poglavlja.

Poglavlje 27 jedno je od najzahtjevnijih i najskupljih kada je u pitanju njegova implementacija. Troškovi za ovo poglavlje će iznositi 1,6 milijardi eura.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije istakao da Crna Gora danas ima otvorena 32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije