Dojučerašnji ljuti politički protivnici postali vlast u USK: Šta je dogovoreno u Krajini?

0
Radiosarajevo.ba
Dojučerašnji ljuti politički protivnici postali vlast u USK: Šta je dogovoreno u Krajini?
Foto: Vlada USK / Skupštinska sala u USK

Dogovor o formiranju vlasti na nivou Unsko-sanskog kantona (USK) konačno je i formalno postignut.

Kako se doznaje, vladajuću koaliciju u narednom periodu činit će dojučerašnji ljuti protivnici, i to: Narodni evropski savez (NES) te Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA - koja nakon četiri godine izlazi iz 'opozicije' u Krajini - u Skupštini USK, u izjavi medijima poručio je kako će nova koalicija biti ozvaničena na sjednici kantonalne Skupštine.

Danas kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote - kad su minusi, a kad sunce

Danas kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote - kad su minusi, a kad sunce

Musić tvrdi i da su fotelje već podijeljene.

Prema tom dogovoru, nezvanično se doznaje, po tri će ministarska mjesta pripasti SDA (finansije, boračka prava i pravda) i NES-u (gradnja, poljoprivreda i zdravstvo), dva će dobiti DF (MUP i obrazovanje), a jedan SBiH (privreda).

SDA će dobiti i poziciju predsjedavajućeg Skupštine, a NES premijera - vjerovatno će na tom mjestu ostati dosadašnji premijer Mustafa Ružnić.

Nermin Ogrešević: Nismo izigrali SDP

Nermin Ogrešević: Nismo izigrali SDP

Zanimljivo će biti pratiti ovu koaliciju u Krajini, jer će ovo biti prvi put da će NES i SDA, stranke koje imaju isti broj zastupnika u ovoj skupšini, politički sarađivati - do su sada bili ljuti politički protivnici.

Podsjetimo, aktualni NES su prije petnaestak godina formirali nezadovoljnici koji su napustili redove SDA.

U ovom trenutku zvanično nije poznato da li će saradnja NES-a i SBiH sa SDA u USK imati posljedice po jedinstvo "osmorke" na nivou Federacije BiH - prema dosadašnjim spekulacijama, i SBiH i NES ostat će uz osmorku na nivou entiteta, no imaju uslov - da visoki predstavnik ne intervenira jednokratnim rješenjima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije