Dodiku nije prihvatljivo formiranje vlasti na nivou BiH

Radiosarajevo.ba
Dodiku nije prihvatljivo formiranje vlasti na nivou BiH

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je neprihvatljiv prijedlog da se podjela ministarstava u Vijeću ministara vrši po principu da pet pripadne predstavnicima iz Federaciji BiH, a pet RS-u, kao i prijedlog da parlamentarne većine iz entiteta čine vlast na nivou BiH jer  "vlast u Federaciji BiH nije legalno izabrana".
 
Tvrdi da je spomenuti prijedlog „usmjeren da se blokira izbor organa na nivou BiH i da se radi o pokušaju da se neko drugi za to okrivi“.

„Naš prijedlog ostaje isti, mora postojati princip rotacije, da predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba da bude predstavnik hrvatskog naroda. Pošto su Bošnjacima pripadala četiri ministarska mjesta logično je da sada četiri ministarska mjesta pripadnu RS-u i da sada ministar vanjskih poslova bude iz reda srpskog naroda, jer je u prethodnom mandatu pripadao bošnjačkoj kvoti“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naglasio  je da SNSD i dalje sa SDS-om provodi platformu o zajedničkom djelovanju. 

Ponovio je i stav da u rukovodstvo državne vlade i parlamenta treba da budu uključeni relevantni politički predstavnici naroda u BiH, te da bi najbolji koncept za njega bio kada bi se uključile u vlast po dvije političke partije iz svakog od konstitutivnih naroda.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije