Dodikova fabrika laži: Na obilježavanju 'Oluje' koristio fotografije protjeranih Bošnjaka iz Žepe

23
D.S.
Dodikova fabrika laži: Na obilježavanju 'Oluje' koristio fotografije protjeranih Bošnjaka iz Žepe
Foto: Twitter / Milorad Dodik ponovo falsifikuje historiju

U Prijedoru je u petak, 4. augusta, od 19 sati, održano takozvano obilježavanje Dana sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

Obilježavanju dana sjećanja prisustvovali su patrijarh Porfirije, Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer manjeg bh. entiteta Radovan Višković, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i drugi.

Glavna zvijezda očekivano je bio vožd iz Laktaša, a za vrijeme njegovog govora pred okupljenima na skupu u Banjoj Luci na platnu iza njega pojavila se fotografija na kojoj je navodno izbjeglica uslikana u Oluji, a srbijanski mediji su i ranije koristili ovu fotografiju tvrdeći da je nastala tokom spomenute akcije.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Dodik je ove fotografije podijelio i na svom Twitter nalogu.

Fotografija kroz koju se predstavlja operacija "Oluja" je zapravo fotografija iz jula 1995. godine nastala nakon pada Žepe.

Autor je fotograf AFP Joel Robine. On je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

[twitter]https://twitter.com/MiloradDodik/status/1687524090783944715[/twitter]

Ovu informaciju nije teško provjeriti, dovoljno je otići na stranicu AFP, kao što je to uradila ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Sabina Mujkić, Žepa
Foto: AFP: Sabina Mujkić, Žepa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije